Dp certificate revalidation

Oceansoul

New member
Postovani kolege,

Uskoro mi istice DP certifikat, pa bi trebao na revalidaciju. Imam ispunjen NI logbook i IMCA logbook. Medjutim IMCA logbook mi nije pecatiran od kompanije ni registriran na IMCA stranici, broj sati na DP-u je onako "od oka", takodjer i broj dana...

Dali vodite evidenciju o svakom danu i satu provedenom na dp-u?
Koliko treba da vam kompanija posalje dp time confirmation letter?
Koliko se ceka na revalidaciju kad sve posaljete u NI London?

Napisite iskustva o ovome.
Thanx :)

Koristi NI logbook, Kompanija ima obavezu poslati DP time Letter (Ja pokupim svaki put DP letter kad idem doma ili kad se vratim poslije odmora),
Novi DP cekao u Ozujku 10/15 dana.

Trebas biti malo vise detaljan s svojim slucajem, sve skupa malo cudno mirise cijeli post.

Moras vodit sve kako spada, jer se sve provjerava u NI-u. Ne razumim frazu "od oka", ili imas dane ili nemas, sve mora bit pecatirano i potpisano.
Koliko treba da ti kompanija posalje confirmation letter ovisi od kompanije, inace treba onoliko dana koliko letter putuje postom.

Na Bourbona sluzbeni DP logbook brodski je jedina isprava di se vodi dp time, ne postoji nikakvo sluzbeno reportanje kompaniji koliko sati i koliko dana je brod na DP-u. U prosjeku, od oka, dp days su oko 30% ugovora. Za DP certifikat (stara shema) bilo je dosta provesti dan na brodu da bi se racunao kao dan koji treba za certifikat. Nova regula je 2h provedenih u dp-u, da bi se racuna dp dan, a ova najnovija regula (kako vidim u novim dp logbooks) je da moras sjediti u stolici operatora(!). Sto to sad znaci, da ce NI gledati i cross checkati dp dane i sate i kad je ko sidija u stolici? Bas sam barbi reka da mi moze sist u krilo ako mu fali koji sat za dp konzolom pa da zajedno pisemo sate...lol
Poslat cu kompaniji request za dp time letterom pa cemo vidit sto ce napisati. Dana bi treba imati i vise nego dovoljno.

mali Luka - kako pokupis dp letter kad ides doma ako ga mora potposati ops manager ili crewing officer? 10-15 dana cekanja za certifikat je skroz ok, popravili su se :)

Melkyor - za prosli do time confirmation letter sam triba misec dana potezat ljude za rukav i gnjavit na telefonu i mailu pa me zanima jel i u drugim firmama tako.

Thanx na odgovorima.

Last edited:
Pokupim pismo jer radimo u istoj zemlji gdje je Office.

Ako je brod u DP kontraktu, imas valjda 2 sata dnevno na DP tokom tvoje gvardija. Dvije osobe su sastav na mostu DP straze, ko sjedi za konzolom nije vazno.

Na TDW postoji forma koja se salje TDW uredu gdje je navedeno svaki dan brodske manovre i ko je bio u gvardiji od pocetka do kraja ugovora svakog casnika.

Bourbon ti treba poslati letter prema kopijama DP log book-a ili sistemom koji koristite za registar operacija na dnevnoj bazi (neka ga potpise Oper. Men da ti London ne radi probleme).

Evo praktican primjer s zadnjeg broda, PSV:

Recimo sridu 1800 partite iz luke prema oil fieldu, u cetvrtak u 1000 na DP prva platforma. U cetvrtak u 1600 gotova platforma. U 2300 druga plarforma na DP.

Znaci DP log book cetvrtak 1000-1600 i 2300-2400 DP time za casnike koji su bili na mostu i makinjiste u makinji.

Back