Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

@Zapa
Odslusa san ja i polozia jedno 16,17 ispita
ostalo mi je 10tak ali takve nebuloze koje mi ucimo tamo to je....neznan sta bi ti reka
Ali dobro posli pustih izracuna izohora,izobara i izotermi,matrica,determinanti..... bit cu puno bolji strojar a jedan doticni profesor je izjavi da se motor pocima rastavljat od dna.......neznon bi li plaka ili se smija.
Mislin koje je to skolstvo a nemamo skolski brod, samo strebanje teorije o parnom stapnom stroju a di je praksa ha,ha,ha

@Foranin
e lipo odvidas karter izvuces lezajeve, radilicu, stap i usput promines ispusne ventile sve kroz santine :hihi a parni stapni stroj mozda ima koji u Pomorskome muzeju na Gripe, na livu stranu od torpeda :udriglavom

Evo Dalmoš vas je upozoria a vi se opet pripucavate.

SVI SMO SE SLOŽILI DA NAM JE ŠKOLSTVO U BANANI I ŠTO ĆEMO VIŠE UVIJEK ISTO KAO BABE PONAVLJAT!

Odsad brišem sve što nije nešto konkretno.

Ne zelim braniti nase skolstvo, ali talijan koji dodje nakon skole na brod za kadeta nezna ni brojati na engleskom, a kamoli sta drugo. (nazalost puuno sam ih vidio takvih) Ali je istovremeno pun sebe i zna da ce biti glavni, a za posao kako cemo lako cemo.

@David
Nisu ni svi taljani tuljani, a ni svi hrvati sveznalice. Navigava sam i sa taljanima i sa nasima i nema tu pravila. Bia sam sa sicilijancima i tad kapo nije prica sa menom jer sam Hrvat, a izlazia bi sa drugima sicilijancima jer su bili prva liga, a onda kapo nije tia pricat ni sa njima. Nemoj mislit da ih branim ali triba gledat realno.

Postovanje,
pokusavam uhvatit bit teme al ne ide nikako(previse je postova i razlicitih misljenja). jedni su za jedno drugi za drugo i tako u nedogled.
buduci da sam se prepoznao u ovoj temi bija bi red da i ja nesto kazem.
poceo sam navigati odmah poslije srednje skole, odradio sam kadeturu na firmi di nisu krcali oficirski
kadar bez vise skole. kadetura je odradjena od kolpa, breveti polozeni i upisana visa. medjutim stize
poziv za brod(druga firma) sredinom desetog miseca. prvi ukrcaj za trecega. sta sad. spremija index u ladicu i dan danas
je na istom mistu(dva stana sam prominia u medjuvremenu).
imam 35 godina, ozenjen, dvoje dice. 7 godina sam prvi(fully ref/press, moss, GTT 96, RV). j..ava
sam se s kaskadama(na ruke ih drza)/stapnim komp, buster pumpama,hiterima, nema brodskog prostora u
kojem inspekciju nisam napravia, i nema surveyora kojeg nisam zajeba kad je bilo od potribe.
jos uvijek uzivam u tome, i dok god budem navigat cu. i elektricar se ukrca za elektricara po prvi put na brod i
ode u penziju ko elektricar. nije vazno sta si, koju skolsku spremu imas, vazno je ono sto zelis raditi i da
to radis dobro. postoji gomila isforsiranih kapetana i upravitelja (neka se ne uvrijede oni koji su se nasli prozvani krivo je
trziste dragi moji vi to nikad ne bi postali) ne bi im da gondulu vozit, a kamoli gorivo u auto ulit.

btw IZ ISKUSTVA znam da je velika vecina momaka s zavrsenim srednjim skolama bila u boljim filmovima nego
oni drugi sta su dolazili s visih skola i gimnazija(cast iznimkama koje poznajem osobno). ipak je drugacije
kad kao 14godisnjak slusas kapetana zaputovica sest sati tjedno, u nadi da ces jednog dana dosec njegovu profesionalnu velicinu,
nego gledat dvornika kako parkira alfu ispred faksa i mislit kako ces i ti jednog dana takvu vozit. ne krivim nikoga(pa ni
sebe) svi imamo svoje ambicije. ja lipo zaspem, u kargo operaciji, i nije me strah da ce mi tel. zazvonit.

PS PODRZAVAM PRIJEDLOG BREVETA BEZ VISE I MODERNIZACIJU POMORSKIH SKOLSKIH USTANOVA.

Posto sam novi na ovom postu jos uvijek pomalo razgledam i citam.Mali komentar na tvoje pisamce:
BREVET ZA MASTERA ILI UPRAVITELJA MOZE IMATI SVATKO SA ZAVRSENOM SREDNJOM POMORSKOM SKOLOM I MINIMUM TRI GODINE NAVIGACIJE[/U].a sada sitna slova ali ne HRVATSKI.
Ovo gore nije samo izjava vec cinjenica iza koje odgovorno stojim.
Doduse svatko tko je stvarno zainteresiran za taj i takav brevet vec je to mogao imati.

Sto se tice polaganja u hrvatskoj to se nece dogoditi nikada,barem ne dok su odredjeni ljudi u visokom skolstvu koje brinu njihove pozicije i place a ne mi.

Jos jedan mali osvrt svi koji zele doci do tog breveta spreman sam ih uputiti i savjetovati ali sami ce morati shvatiti gdje i kako i to odraditi.

jos jedna cinjenica VRIJEME POTREBNO ZA TO RIJESITI JE 4 MJESECA NE VISE

sto se sredstava tice troskovi cjelokupni su izmedju 8000-15000 eura (ispiti smjestaj prevoz hrana i sveukupno)

nadam se da vam je ovo dalo neku nadu
pozdrav
EDUARDRI

sto se sredstava tice troskovi cjelokupni su izmedju 8000-15000 eura (ispiti smjestaj prevoz hrana i sveukupno)

pozdrav
EDUARDRI

Vrime je vrlo bitno a to je sa ta 4 miseca odlicno,pogotovo sad kad su nam uveli porez jer gubit doma 3 ili 4 godine na faks je previse.
a tu istu pa cak i vecu cu potrosit na faks

Posto sam novi na ovom postu jos uvijek pomalo razgledam i citam.Mali komentar na tvoje pisamce:
BREVET ZA MASTERA ILI UPRAVITELJA MOZE IMATI SVATKO SA ZAVRSENOM SREDNJOM POMORSKOM SKOLOM I MINIMUM TRI GODINE NAVIGACIJE[/U].a sada sitna slova ali ne HRVATSKI.
Doduse svatko tko je stvarno zainteresiran za taj i takav brevet vec je to mogao imati.

Sto se tice polaganja u hrvatskoj to se nece dogoditi nikada,barem ne dok su odredjeni ljudi u visokom skolstvu koje brinu njihove pozicije i place a ne mi.

Jos jedan mali osvrt svi koji zele doci do tog breveta spreman sam ih uputiti i savjetovati ali sami ce morati shvatiti gdje i kako i to odraditi.

pozdrav
EDUARDRI

Jako zanimljivo napisano smao to triba pokripiti s necim da bi se virovalo

Napisi di sta i kako ako ne ode napisi bar na PM. To sta si ti napisa je lipo ali daleko i neostvarivo ali ako znas pomozi svima kojima je to potreebno

Hvala

EduardRi, mislim da je to vezano za one tecajeve u Nizozemskoj, ispravite me ako grijesim. Da li je moguc upgrade sa junior casnika na seniora ili je to iskljucivo upgrade sa prvih casnika na zapovjednike i upravitelje? Poznam jedan slucaj gdje, nazalost, moja kompanija nije priznala takovu licencu nego je trazila iskljucivo hrvatsku. Vec se pisalo o tome na ovom forumu..

pozdrav
EDUARDRI

Imam jedno pitanje uvezi ovoga.
Posto smo duzni javljat se na kapetaniju , kako ce oni regirat na to da imamo npr.Ch. Off. brevet a obavljamo duznost kapetana.
Sta ti mogu napravit ako ti imas nizozemski brevet za barbu a hrv za Ch. Off.

@Foranin
Nemoj se zafrkavat nasi streljaju za to.BTW ne znam jesi li procita ono sta sam nekidan napisa.Naime ukrca sam decka od 21 godinu na poziciju 3rd engineera a to je ujedno i licenca koju on ima.Placa mu je jedno trostruka od onoga sto se smatra da jedobra placa za prvoga u nas.U matrikulu kako je tamo sistem 1,2,3 ovi mu napisu na brodu da je 2nd eng mada tamo ima i 1st eng i nasi ga stave da placa doprinose za prvoga makine mada on uopce nema brevet prvoga.Sad zamisli situaciju drzava ti ne da da sa srednjom skolom dobijes brevet za prvoga ali istovremeno radi nepoznavanja gradiva taj isti decko placa sve dadzbien za prvoga.Uzalud Vam trud sviraci sta na tom brodu imaju 2 prva i znam ih obojicu osobno i sta ima i crew lista iz koje je sve ovo vidljivo ne on je za njih 2 nd eng(prvi) i tako ce placat.Ionako ima veliku placu pa mu to ne bi trebalo predstavljat problem.I ko je tu lud sad???

Postoji još jedan paradoks!!!
Kad san u LK pita zašto kapo obalne,kapo do 3000kw,i kapo priko 3000kw plačaju iste doprinose a zna se da nemogu isto zaraditi,rekli su mi :Kapo je Kapo!!!Dobro!!!!
A kad san iste pita zašto Kapo nije Kapo kad triba dobit brevete ,rekli su :Zakon je Zakon!!
.
.
.
Nešto ovdi smrdi!!!

Ekipa samo da vas izvjestin, poslan je upit na Ministarstvo pomorstva vezano za 2e unlimited brevet izdan van RH, i evo preko 7 dana tisina..........!!!!!
Ima li ko kakvu ideju koga jos pitat ili su svi zaokupljeni izborima pa ne znaju sta ih ceka 01.07!!!!! :mad::mad:

Lako je za moderatore neka brisu sve sta nije vezano za thread .Nego mene straj da Vas se Foranin ne dovati onda ste jebali jeza jer ipak je on ode gazda

Last edited:
Ekipa samo da vas izvjestin, poslan je upit na Ministarstvo pomorstva vezano za 2e unlimited brevet izdan van RH, i evo preko 7 dana tisina..........!!!!!
Ima li ko kakvu ideju koga jos pitat ili su svi zaokupljeni izborima pa ne znaju sta ih ceka 01.07!!!!! :mad::mad:

odgovorit ce ti ovako,

za sad nista ali radimo na promijeni zakona,
Pozorno pratite nase web stranice

Imam jedno pitanje uvezi ovoga.
Posto smo duzni javljat se na kapetaniju , kako ce oni regirat na to da imamo npr.Ch. Off. brevet a obavljamo duznost kapetana.
Sta ti mogu napravit ako ti imas nizozemski brevet za barbu a hrv za Ch. Off.

Meni je napravilo pizdariju u kapet.u vezi ovog....naime u matrikuli pise 2nd Engineer,a u biti to je 3rd Engineer, i ja mu govorim, da ako pise onda sam to i da su mi za tu poziciju trazili brevet 2nd Engineera.....a, nenene..i da necu moc obnovit brevet itd...., e onda sam ja planuo, i pitam ga a koje doprinose placam za 3rd ili 2nd Engineera, a on kaze placas ono sto pise....ma sto bi mu covjek radio....kupit cu kaubojke, sesir i revolver i idem u kapetaniju.....

Bog Ljudi.

Evo nesto novo ako prode gore u ministarstvu . Imaju sastanak koji bi trebao omogucit nama koji imamo sss da polozimo vece brevete na osnovu navigacije , a trebali bi se odrzavati kao vani kursevi. To je pouzdana informacija koju moze potvrdit gospodin iz sindikata a i neke agencije jer su svi pozvani na razgovor oAK toj temi. I ako prode usvojilo bi se za sljedecu godinu. Nadam se da hoce AKO SU PAMETNI i ne zele unistit i ovo malo sta mi privredujemo a vidicemo kakve ljude imamo u sindikatu i dali se bore za nas ili svoje fotelje.

Toliko pozdrav svim pomorcima i mirno more.
Deny

Back