• Raspored Ispita

Koje svojstvo treba upisivat u matrikulu da se racuna kao ETO?

vmozara

Elec
Postovanje forumasi!

Naletio sam na mali problem prilikom obnove breveta, u matrikulu mi je uspisivano sve i svasta, od E, ETO, ELEC, D2...i sad ne znam je li imam godinu dana navegacije u 5 godina, da bih obnovio ETO brevet.

U medjuvremenu sam saznao da mogu obnovit i ako imam 3 mjeseca navigacije u 6 mjeseci, sto imam, i to mi je u svojstu E - je li svojstvo "E" dovoljno dobro za ETO? Volio bih da u kapetanijama to malo objasne prije upisa, jer posljedice za pomorca mogu bit velike.

Prema članku 114. stavak 2. točka a) Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca (Narodne novine, br. 130/13, 45/14, 124/15, 72/16, 69/18 i 77/18) svjedodžba o osposobljenosti obnavlja se odgovarajućom plovidbenom službom u trajanju od 12 mjeseci u posljednjih 5 godina.
Prema istom članku 114. stavak 2. točka b) svjedodžbu o osposobljenosti možete obnoviti i odgovarajućom potvrđenom plovidbenom službom u razdoblju od najmanje tri mjeseca tijekom prethodnih šest mjeseci neposredno prije obnove svjedodžbe.

Je li tko jos od kolega forumasa obnavljao ETO brevet i suocio se sa slicnim problemima?

Ja sam prestao navigat ali sam tek u zadnje vrijeme upisivao ETO u matrikulu, jer mi na royalu nisu htjeli upisat nista osim electrical engineer. I to mi se nije priznavalo, sudeći po teti u kapetaniji Ri.

Poslano sa mog VTR-L09 koristeći Tapatalk

Ja sam prestao navigat ali sam tek u zadnje vrijeme upisivao ETO u matrikulu, jer mi na royalu nisu htjeli upisat nista osim electrical engineer. I to mi se nije priznavalo, sudeći po teti u kapetaniji Ri.

koliko ja znam Electrical engineer je jednako kao i ETO. cak se i electrician prizna kao rank. u biti sve osim assistant ili cadet se racuna u rank

Di je to jednako i di se to računa? U kapetaniji Ri sigurno ne. Jer ako im dodjes sa rankom electrical engineer u matrikuli, ce te u sistem uvest kao elektricara, a ne elektrocasnika. I onda ne mozes obnavljat brevet. Osim ako im ne doneses neku potvrdu crno na bijelo iz firme (royala) na kojoj pise da je electrical engineer isto sta i ETO. Znaci jedini nacin je ili ta potvrda od firme pa je donest kobilama u kapetaniju, ili u firmi nagovorit da ti upisu ETO u matrikulu. Znam kolegu sa royala kojem su na njegovom brodu (Quantumu) upisali ETO u matrikulu.

raspita san se tu na brodu i stvarno ka sta san i reka u luckoj kapetaniji u splitu upis electical engineer priznaju kao ETO, a koliko ja znan isto je i u sibeniku
rijeka je uvik nesto posebno ne samo u kapetaniji, u rijeci je poloziti ETO ispit ka da polazes doktorat.
zakljucak je da u rijeci ne vole bas elektro struku :p

Isprike na neodgovaranju, bio sam na tecaju. U ponedjeljak nosim na kapetaniju 96 dana u zadnjih 180 dana navigacije kao slovo E pa javim razultate :)

Jel se racuna pozicija electrician (na kruzera) za obnovu ETO-a? Iman jos dosta vrimena do obnove breveta al me zanima cisto informativno posto cu vjrv morat malo duze pricekat na kompaniji na kojoj san sad tek pocea da me avancaju iz electrician u electrician officer posto nisan talijan... xD
Unaprid fala!

Last edited:
koliko ja znam na kruzerima su electriciani plave tute i nisu oficiri i kao takvi se ne mogu upisati kao ETO ili EE da bi se produžija brevet, ali opet sve to zavisi o onima na kapetaniji

a da probaš prominiti kompaniju kad se sve ovo pozavršava

Prije svega isprike sto nisam updejto sto se dogadjalo. Forum mi nije radio i onda sam skoz i prestao dolazit na njega

jesam, uspio sam, navukao sam 91 dan u 180 i uspjelo je. Prilozio sam apdejtani ugovor i sad me upisuju u matrikulu svojstvo "E" i od sad pa na dalje mi se broje dobro dani za refresh ETO.

Sto se tice Rijeke i ispita ETO, iz osobnog iskustva od prije vise od 5 godina, to je nocna mora. Na pomorskom faxu sam odslusao 8 tjedana i na dan ispita u LK sam isao na brod. Uz uvjeravanje da nece biti problem kad se vratim za 5 tjedana uzeo sam i skripte na brod da nesto i ucim. Kad sam se vratio nitko se u Lk ne sjeca nicega, na pomorskom faxu jos i manje. Da sada ne duljim, otisao sam u Split i polozio. U medjuvremenu sa neta sam skinuo neke druge materijale za test jer u Rijeci su bili neki drugi. Smijurija od svega skupa. Prije neki dan sam obnovio certifikat u Rijecu, uspijesno.

Prije svega isprike sto nisam updejto sto se dogadjalo. Forum mi nije radio i onda sam skoz i prestao dolazit na njega

jesam, uspio sam, navukao sam 91 dan u 180 i uspjelo je. Prilozio sam apdejtani ugovor i sad me upisuju u matrikulu svojstvo "E" i od sad pa na dalje mi se broje dobro dani za refresh ETO.

Nisam te bas u potpunosti razumia..

Npr ja se na brodu vodim kao officir, ali u matrikuli mi pise Electrician.
Po tvome za produzenje trebam imati minimum 3 mjeseca navigacije u zadnjih 180 dana u trenutku podnosenja zahtjeva za produzenje?!

Jesi to bia u Splitskoj LK ili negdi drugo?!

Back