LNG brodovi

pa ko kaze da psc prvo ide vidit teretanu? ides sad u krajnost jer nemas neki argument zbog cega da ne pitam ima li interneta i teretane. ili jednostavno nisi skuzija nista... i nisam brod odbija nikad niti cu zbog interneta ali ne vidim razlog zasto nebi neko pita. i slazem se sa covikom gori koji kaze da brontulaju oni koji udru po pivi dok sam ja u teretani ili na kosarci! i sad da se ne ponavljam, i dalje drzim da covik moze biti kvalitetan casnik i skajpat, teretana, kosarka... kome smeta sto igram kosarku svaki drugi dan, to je vec njegov problem...

Na obaziri se na ove sta od teretane i interneta dodu do vetting inspekcija...Ukoliko mozes odaberi ono najbolje sta ti se nudi u odredenom momentu...Predpostavljam da si dovoljno pametan da mozes sam odlucit kada je vrime za teretanu, igranje kosarke, a kada bi bilo dobro ostat 2 ure dulje od radnog vremena u ECR ili CCR ne bi li vidija i naucija nesto korisno...
Neki ljudi koji se nikad nisu bavili sportom ne razume da takav tip razonode na bordovima ljudima i te kako koristi, te moze jedino pomoc u razvijanju intelektualnih sposobnosti...

Na obaziri se na ove sta od teretane i interneta dodu do vetting inspekcija...Ukoliko mozes odaberi ono najbolje sta ti se nudi u odredenom momentu...Predpostavljam da si dovoljno pametan da mozes sam odlucit kada je vrime za teretanu, igranje kosarke, a kada bi bilo dobro ostat 2 ure dulje od radnog vremena u ECR ili CCR ne bi li vidija i naucija nesto korisno...
Neki ljudi koji se nikad nisu bavili sportom ne razume da takav tip razonode na bordovima ljudima i te kako koristi, te moze jedino pomoc u razvijanju intelektualnih sposobnosti...

Potpisujem

sve jasno ka da... jednom recenicom si risia cilu debatu :D

Ma cekaj, u dolje kopiranom jucerasnjem postu si napisa da si bija 4 godine na Exmaru, a sad ispada da si bija 10...
Tocno da su Indijci bili na LNG floti prije Hrvata, ali je ipak prvi Hrvat dosa na firmu puno prije nego Indijac...
Kazem ti da osim pojedinaca sa firme nije otislo dosta ljudi...Slicno je i na Shellu, Golaru, MOL-u, onaj ko iz nekog razloga (placa, mogucnost napredovanja, meduljudski odnosi, radno vrime...) nije zadovoljan trazi bolje i odlazi.
Svi mi imamo jako losih iskuvstava sa nekim Belgiajancima, Hrvatima, u buducnosti mozda Kinezima, nekim drugima, i tu je kraj price.

Sve to stoji ali nisi naglasio kako treba navigat s belgijancima koji su jedna od najvećih evropskih govana. Uz to treba nadodat i naÅ¡e podrepaÅ¡e koji ne biraju sredstva kako se progurat u karijeri. Ovo Å¡to je napisano je iz osobnog iskustva, nije rekla kazala. Tamo sam bio 4 godine i dobro znam Å¡to govorim.

PA di san ja napisa da san bija 10 godina. JA san napisa da su ljudi koji su bili tamo 10 godina iÅ¡li ća a ne ja. Ako ti ja moram objaÅ¡njavat Å¡to je napisano nema svrhe s tobom polemizirat. Nije slićno na shell- jer su hrvati tamo bili puno prije indijaca na samoj firmi te Hrv imaju puno bolje uvjete od indijaca. Kako je na Golaru i MOLU naznam pa nebi htio u to ulazit.

Bio na tectu 3 broda prije 10 godina. Tamo sam poceo na tankerima. Firma je skroz dobra, imaju dobre uvjete i sad i tad su imali, a za belgijance nebi sve generalizirao da su govna, al s njima je zbilja tesko navigat, vole zagorcavat drugima zivot. meni je s njima bilo najgore do sad, i mnogim ljudima koje znam. Zasto je to tako? ja mislim zato jer je to njihova firma, oni su ipak tamo broj jedan, a ostali su samo stranci koji popunjavaju broj jer nemaju dosta svojih pomoraca. vidio na svoje oci sta su tamo pojedini barbe i prvi radili, nema veze s propisima, i nikom nista. dok su shell, TK, chevron itd internacionalne firme gdje su svi jednaki. Isto tako na MOL su svi stranci, za japance smo svi jednaki.

usmjeravanje misli

usmjeravanje misli

Dragi moji sokolici,

Vidim da se razvila prica. Neka, neka.Znaci da se sive stanice gibaju-a to ih razvija. :)

Vidim i da je neke pogodila moja simbolika kupovine- a ako nije dovoljno prosetalo sivim stanicama samo da naglasim - Scavolini, auta i markirana odjeca nuša, I phonovi djece u osnovnoj skoli i slicno su "simboli" vremena i nacina zivota kojima mnoge nase mladje kolege zive ili su se ozenili za iste. Rekla bi SEKE : KUMPLEKASA... :)

Velika je razlika ako su oko tebe hrvatski junior oficiri a pogotovo kad su ti senior oficiri Hrvati.
Iako i izmedju nas ima bisera i svacega - ipak je to daleko lakse probaviti nego kad upadnes u masinu
istocnih klanova i spletki.Onda si naheba udebelo.
U prvom slucaju ces ipak puno vise moc nauciti cak i ako te i neki iz Lijepe nase ne vole. Naucit cete zbog sebe-
da njima bude lakse.
Slazem se da su teretane,bazeni i internet pozeljne stvari- dakako. I uvik sam se boria za iste da se stave i na novogradnje i da se dodatno ugrade na stare brode- bas da bi posadi i juniorima bio laksi ( i jeftiniji) kontakt sa kucom i obitelji.
No savjetujem da prve LNG brode priko tjedna - svoje slobodno vrime trcete za chifom i gasistom po palubi i kontrolnoj sobi tereta, po makinji sa gasistom i strojarima dok ne skuzite balast, inert i sve ostalo.U kabini citajte ( gutajte) manuale sve te tehnike.
A vikendom se nagradite opustanjima u teretanama, balunima i kosarci.
Nakon sta ste sazvakali ono polu-osnovno znanje mozete se malo vise opustiti. No ipak recite, (ZAMOLIT LIJEPO) chifu i gasisti da vas zovu i bude kad god se desava nesto novo i nesto van uobicajene rutine.
Mi smo obicavali sve juniore zvati da isto vide i osjete a gvardijan bi isto bia poslan da vidi- barba bi preuzea gvardiju na mostu - za to vrime.

Znaci ako je placa nesto veca negdi drugdi- a zamka da vam se noge saplicu na svakoj kanizeli, pa i kad spavate- nije vridno.
Ako mozete na stariji brod - a tamo se da ponekad i vise nauciti jer se dosta stvari mora raditi "pjeske"- sa nasim oficirima - cak i bez teretana i interneta prihvatite- jer je znanje dugorocna i najbolja investicija.
Kad postanete senior- bez rupa u znanju- sposobni da mozete sami ukrcati i iskrcati teret i da mozete i gasisti pomoci
onda mozete birati i brodove sa juniorima iz raznih zemalja,(vece place radi)- koji vas SAMO mogu mrzit- al vam ne mogu nista.

FYI :) -ja sam svoju kuzinu sam napravija davno sa prijateljima- i meni je puno funkcionalnija od svih kupovnih :) a i draza mi je jerbo san je sam crta i zavidava.
Ka sta sam i interijer svoje barke sam crta i pila sa ekipom.
Samo ta dva objekta imaju lipu povijest jer smo je slagali zajebancijom, znojem i gradelama.
To niti jedna kupovna kuzina ne moze zaminit.
Ka ni moju nusu koja vozi auto 10 godina staro i vrijedno radi za prosjecnu hrvatsku placu.
Ka ni cinjenicu da su najstariji brodovi, sa najvise problema, najcesce najlipsi u sjecanju - jer nevolja ljude sjedini
i nema se vrimena za lose vibre i pizdarije.
Najlakse je kad sidnes u kontrolnu sobu i stiskas botune ( ka na play station :) ) i sve radi ( a u biti i u stvari ne znas sta se dogadja)- triba znat sta ucinit kad automatika ne radi.

Zato ponavljam kao juniori prioritete stavite na znanje,iskustvo i kolektiv. Dodatni sadrzaji su lipi i potrebiti- no u pocetku nebitni u usporedbi sa prvim.
Za dobro vas mladih ne nas starih.
Mi smo se skućili i najcesce znamo znanje...
I "pjeske" i "na botune"...
Zdravi, veseli i bogati ( mudroscu) bili !

Last edited:
svitujem dobronamjerno - ne peren :)

svitujem dobronamjerno - ne peren :)

QUOTE=elf_dalmatae;134928]Pualagase sta je kolega opra nas mladjariju!

Svaka cast! :uzdravlje[/QUOTE]

Dragi moji sokolici,

ne perem - daleko od toga. Samo vam pokusavam pomoc.
Normalno je da vam zelim i panatiku od 12 dolara, i internet i teretanu i bazen.
Ne licitiram sa svojom prosloscu , uvjetima i "slanim putem" prodjenim.
A zasto ih ne navodim - jer mi je iskreno drago sta vam je s jedne strane puno bolje nego nama prije ...
jer mnogi od nas smo se borili da vam tako i bude.
Krasno mi je vidit da nekadasnji juniori su izgradili kuce i lipo se skucili- al su to znanjem izgradili.
No posto svi ne mozemo navigat na novogradnje sa nasim kompletnim oficirskim kadrom i na brodovima " sa svom dodatnom opremom"- zelim ukazati mladjim kolegama da ih nesto ne povuce u krive odluke ...

Kalkukator je jako opasna sprava... sta se veci brojevi unose -s vremenom glava naraste i ne staje u kacigu... :)
A kreditna sposobnost je jos opasnija... Ne ulecite u puste kvadrate koje cete godinama otplacivat i lihvarskim bankama dat jos jedan takav stan.
Uzmite 40 - 50 kvadrata max - koji cete moc u kracem roku otplatit - a posli kad postanete seniori uzmite veci
tad ce i dica tribat vise kvadrata...
A tad cete sa smjeskom oni manji (vec otplacen) afitavat i s njime placat po rate... :)
I necete se trest 30 godina zbog zdravlja i icega - nego cete vikat: BRONHI - lakse( i slobodno) se dise.
U par godina otplatite veci - i onda imate u djepu po mirovine... i krenete po drugi dio ;)

Zdravi, veseli i bogati ( mudroscu i strpljenjem) bili

Dragi moji sokolici,

Vidim da se razvila prica. Neka, neka.Znaci da se sive stanice gibaju-a to ih razvija. :)

Vidim i da je neke pogodila moja simbolika kupovine- a ako nije dovoljno prosetalo sivim stanicama samo da naglasim - Scavolini, auta i markirana odjeca nuša, I phonovi djece u osnovnoj skoli i slicno su "simboli" vremena i nacina zivota kojima mnoge nase mladje kolege zive ili su se ozenili za iste. Rekla bi SEKE : KUMPLEKASA... :)

Velika je razlika ako su oko tebe hrvatski junior oficiri a pogotovo kad su ti senior oficiri Hrvati.
Iako i izmedju nas ima bisera i svacega - ipak je to daleko lakse probaviti nego kad upadnes u masinu
istocnih klanova i spletki.Onda si naheba udebelo.
U prvom slucaju ces ipak puno vise moc nauciti cak i ako te i neki iz Lijepe nase ne vole. Naucit cete zbog sebe-
da njima bude lakse.
Slazem se da su teretane,bazeni i internet pozeljne stvari- dakako. I uvik sam se boria za iste da se stave i na novogradnje i da se dodatno ugrade na stare brode- bas da bi posadi i juniorima bio laksi ( i jeftiniji) kontakt sa kucom i obitelji.
No savjetujem da prve LNG brode priko tjedna - svoje slobodno vrime trcete za chifom i gasistom po palubi i kontrolnoj sobi tereta, po makinji sa gasistom i strojarima dok ne skuzite balast, inert i sve ostalo.U kabini citajte ( gutajte) manuale sve te tehnike.
A vikendom se nagradite opustanjima u teretanama, balunima i kosarci.
Nakon sta ste sazvakali ono polu-osnovno znanje mozete se malo vise opustiti. No ipak recite, (ZAMOLIT LIJEPO) chifu i gasisti da vas zovu i bude kad god se desava nesto novo i nesto van uobicajene rutine.
Mi smo obicavali sve juniore zvati da isto vide i osjete a gvardijan bi isto bia poslan da vidi- barba bi preuzea gvardiju na mostu - za to vrime.

Znaci ako je placa nesto veca negdi drugdi- a zamka da vam se noge saplicu na svakoj kanizeli, pa i kad spavate- nije vridno.
Ako mozete na stariji brod - a tamo se da ponekad i vise nauciti jer se dosta stvari mora raditi "pjeske"- sa nasim oficirima - cak i bez teretana i interneta prihvatite- jer je znanje dugorocna i najbolja investicija.
Kad postanete senior- bez rupa u znanju- sposobni da mozete sami ukrcati i iskrcati teret i da mozete i gasisti pomoci
onda mozete birati i brodove sa juniorima iz raznih zemalja,(vece place radi)- koji vas SAMO mogu mrzit- al vam ne mogu nista.

FYI :) -ja sam svoju kuzinu sam napravija davno sa prijateljima- i meni je puno funkcionalnija od svih kupovnih :) a i draza mi je jerbo san je sam crta i zavidava.
Ka sta sam i interijer svoje barke sam crta i pila sa ekipom.
Samo ta dva objekta imaju lipu povijest jer smo je slagali zajebancijom, znojem i gradelama.
To niti jedna kupovna kuzina ne moze zaminit.
Ka ni moju nusu koja vozi auto 10 godina staro i vrijedno radi za prosjecnu hrvatsku placu.
Ka ni cinjenicu da su najstariji brodovi, sa najvise problema, najcesce najlipsi u sjecanju - jer nevolja ljude sjedini
i nema se vrimena za lose vibre i pizdarije.
Najlakse je kad sidnes u kontrolnu sobu i stiskas botune ( ka na play station :) ) i sve radi ( a u biti i u stvari ne znas sta se dogadja)- triba znat sta ucinit kad automatika ne radi.

Zato ponavljam kao juniori prioritete stavite na znanje,iskustvo i kolektiv. Dodatni sadrzaji su lipi i potrebiti- no u pocetku nebitni u usporedbi sa prvim.
Za dobro vas mladih ne nas starih.
Mi smo se skućili i najcesce znamo znanje...
I "pjeske" i "na botune"...
Zdravi, veseli i bogati ( mudroscu) bili !

eto... to je pravi post od seniora, svaka cast... ali opet ste uspili u dva navrata spomenut kuzine, iphonove, kapetanuse :D i stvarno ne trebate opisivat auto vase supruge kao ni davat detaljan opis potrosackih sposobnosti tudjih supruga... niti je tema niti ko to trazi :uzdravlje

i trcanje za cifom i trcanje za gasistom je covik u jednoj recenici risia u gornjem postu... mislim da je svak dovoljno pametan pa da odluci kad moze a kad ne moze na kosarku, internet itd.

eto... to je pravi post od seniora, svaka cast... ali opet ste uspili u dva navrata spomenut kuzine, iphonove, kapetanuse :D i stvarno ne trebate opisivat auto vase supruge kao ni davat detaljan opis potrosackih sposobnosti tudjih supruga... niti je tema niti ko to trazi :uzdravlje

i trcanje za cifom i trcanje za gasistom je covik u jednoj recenici risia u gornjem postu... mislim da je svak dovoljno pametan pa da odluci kad moze a kad ne moze na kosarku, internet itd.

Ma nema veze, nema covik lose namjere, te kao iskusan kolega zeli pomoc mladim narastajima nekim savjetima...
Istina da nema smisla spominjat kreditnu sposobnost, kvadraturu stana, kuzine, mobitele i ostale glusposti jel svi smo mi razliciti, drugacije odgojeni, te imamo razlicita zivotna iskuvstva, koja su nas ucinila ovakvim ili onakvim.
Sve u svemu, podrzavam post starijeg kolege...

dodatak

dodatak

Ma nema veze, nema covik lose namjere, te kao iskusan kolega zeli pomoc mladim narastajima nekim savjetima...
Istina da nema smisla spominjat kreditnu sposobnost, kvadraturu stana, kuzine, mobitele i ostale glusposti jel svi smo mi razliciti, drugacije odgojeni, te imamo razlicita zivotna iskuvstva, koja su nas ucinila ovakvim ili onakvim.
Sve u svemu, podrzavam post starijeg kolege...

Kada dodjem na most - i pitam terca ili sekonda oce li i on kavu- pitam ga kako je doma. Pa prica krene.
ovo sve sta sam naveo je u biti dio citata njihovih problema i situacija u koje su upali i prozivljavaju.
dio razgovora uz kavu.
te iste probleme ne zelim vama
Bogu hvala cijene nekretnina su pale :)

Svi placamo doma neke tecajeve masno - od nekih polupriucenih likova.
Ne propustite priliku navegat sa nasim ljudima chifovima i barbama koji ce vam dobronamjerno
dati znanje s kojim ce te u buducnosti kuce graditi.
Moj savjet je da se prvo ide na LPG pa onda na LNG. Pa cete onda shvatiti razmazenost i polu znanje mnogih LNG oficira-na kemije nemojte- preopasne i preotrovne su.
Naveo sam dio svojih okolnosti i zivota jer me neciji mladahni adrenalin prozvao.
No sve je to dio mladosti. Uz kavu na mostu bi lakse i mirnije razgovarali :) jer bi vec znali da sam dobronamjeran.
Jedan od nas je ovdje spominjao Port state control - on Vam je tio u biti reci da morate prvo znati svaki dio
PSC i vetinga odraditi, i pomoci svojem mladjem kolegi da odradjuje i pripremi i sebe i brod za isto.
Jer to placu daje i odrzava rejting hrvata kao pomoraca - u ocima firme a i vlasti.svijeta.
Danas je postalo hebeno - i najmanja greska i propust na mostu pri vetingu ulazi u HIGH RISK.
Ne citajte samo sto pise slovima ,citajte i izmedju redova.
I nemajte fitilj kratak kao na eksplozivnim napravama iz Mirnovec ili Orion pirotehnike
kao buduci GAS TANKER pomorci to vam nije dodatan kvalitet :)
Tamo triba navegat ka DOK HOLIDEJ - jer kad sta poje nakrivo triba imat hladnu glavu...

Zdravi,veseli,bogati ( zdravon glavon) i skulirani bili -jer svijet je pred vama
;)

Kada dodjem na most - i pitam terca ili sekonda oce li i on kavu- pitam ga kako je doma. Pa prica krene.
ovo sve sta sam naveo je u biti dio citata njihovih problema i situacija u koje su upali i prozivljavaju.
dio razgovora uz kavu.

Ne propustite priliku navegat sa nasim ljudima chifovima i barbama koji ce vam dobronamjerno
Moj savjet je da se prvo ide na LPG pa onda na LNG. Pa cete onda shvatiti razmazenost i polu znanje mnogih LNG oficira-na kemije nemojte- preopasne i preotrovne su.
Naveo sam dio svojih okolnosti i zivota jer me neciji mladahni adrenalin prozvao.
No sve je to dio mladosti. Uz kavu na mostu bi lakse i mirnije razgovarali :) jer bi vec znali da sam dobronamjeran.
Jedan od nas je ovdje spominjao Port state control - on Vam je tio u biti reci da morate prvo znati svaki dio
PSC i vetinga odraditi, i pomoci svojem mladjem kolegi da odradjuje i pripremi i sebe i brod za isto.
Jer to placu daje i odrzava rejting hrvata kao pomoraca - u ocima firme a i vlasti.svijeta.
Danas je postalo hebeno - i najmanja greska i propust na mostu pri vetingu ulazi u HIGH RISK.
I nemajte fitilj kratak kao na eksplozivnim napravama iz Mirnovec ili Orion pirotehnike
Tamo triba navegat ka DOK HOLIDEJ - jer kad sta poje nakrivo triba imat hladnu glavu...

Zdravi,veseli,bogati ( zdravon glavon) i skulirani bili -jer svijet je pred vama
;)

Slazem se kako bi bilo pozeljno da mladi kolege prvo pocnu navigat na LPG brodovima, iako se pitam koliko je smiono davati takav savjet u danasnjim vremenima. Tesko da u danasnje vrijeme mladi kolege mogu birati, a siguran sam da se mogu ono sta se kaze tuc nogom u guzicu, ako se uspiju ukrcat na bilo koju vrstu gas tankera. Takoder se pitam koliko je u danasnje vrijeme smiono traziti ili zahtjevati brodove sa nasim staff officirima...Iako je recimo i to jedna zasebna tema o kojoj bi se dalo razglabati, jel svi mi imamo razlicita iskuvstva...Moje osobno iskustvo po tom pitanju i nije bas pozitivno kako mi je daleko najgori kapetan ikada bio Hrvat (naznalica, lijencina, pijanac,...).
Smatram da se u danasnje vrijeme kada postoje i razlicite vrste LNG tankera koje sam nabrojao u temi o LPG & LNG tankerima, ne moze reci da su LNG oficiri razmazeni, ili da ne znaju gas handling.
Misljenja sam da su jedino kolege koje su imale priliku navigat na fully ref ili semi ref gas tankerima gdje su radili ucestale change overe carga (npr.propane/butane to ammonia, etc) imale priliku nauciti gas handling. Cisto sumnjam da oni kolege koji su od LPG brodova samo navigali na malim fully pressurized LPG brodima dobro znaju gas handling jel ipak se radi o 2 mala cargo tanka, 2 cargo pumpice i jos nesto opremice, sa kojom se bas i neda puno naucit.
Takoder smatram da oni koji navigaju na najnovijim generacijama LNG brodova gdje se methane iskrcava na 100 Bara, te temperaturi od npr 5-15 deg C imaju i te kako prililiku naucit gas handling. Osim kompliciranih operacija ukrcaja i iskrcaja u isto vrijeme (iskrcaj traje neprekidno, a ukcaj STS npr. svakih 3-5 dana), na takvim brodovima se dosta cesto rade razno razne modifikacije koje dosta cesto iziskuju gas free kompletnog broda, ili npr. jednog ili dva cargo tanka. Oni koji su imali priliku takve operacije napravit 4-5 puta u razmaku od samo 2 godine, sto je stvarno rijetkost u LNG biznisu, takoder su imali priliku dosta toga nauciti...

dio razgovora uz kavu.

;)

ma ja se ispricavam ako sam malo pretjera i prozvao vas... u biti moj forumski adrenalin. nije mi bila namjera prozivat niti previse razglabat ali sto cete... mlad, zelen, kratak fitilj... :uzdravlje
takodjer, mislim da je nepotrebno da dajete savjete o stanovima, kreditima i tim stvarima... cak mislim da bi se vrlo lako nasla tema na nekom forumu 'stanovi, krediti itd'.. ode je tema LNG brodovi. mislim da svaki od nas zna zbrojit 2 i 2, i vidit dali mu se isplati ulazit u kredit ili ne. ja sam uvjeren da cu za sebe napravit najbolje. i uvjeren sam da bolje racunam od vas (skuzajte) :D iz svih vasih postova, nasao sam mozda dva savjeta koja su, po meni, vridna citanja i koja imaju veze sa temom.
slazem se da treba naucit odradit svaki dio vettinga i Psc-a... i slazem se da ste na tu vi seniori od velike pomoci, kao i libri koje stoje na mostu, ne da bi skupljali prasinu nego da se citaju... i nije problem procitat izmedu redaka ako je napisano nesto pametno... po meni onaj post nije za citanje izmedu redaka, niti je imao namjeru da ga se tako procita... cak mi zvuci kao post polunaucenih pomoraca koje spominjete u svom postu ( ispricavam se coviku).

LPG pa LNG, usporedbe tih dvaju, e tu ne mogu sudjelovat u raspravi... supalj sam tu na sve strane :D

pozdrav i svako dobro

Back