Dragi moji sokolici,
Vidim da se razvila prica. Neka, neka.Znaci da se sive stanice gibaju-a to ih razvija.
Vidim i da je neke pogodila moja simbolika kupovine- a ako nije dovoljno prosetalo sivim stanicama samo da naglasim - Scavolini, auta i markirana odjeca nuša, I phonovi djece u osnovnoj skoli i slicno su "simboli" vremena i nacina zivota kojima mnoge nase mladje kolege zive ili su se ozenili za iste. Rekla bi SEKE : KUMPLEKASA...
Velika je razlika ako su oko tebe hrvatski junior oficiri a pogotovo kad su ti senior oficiri Hrvati.
Iako i izmedju nas ima bisera i svacega - ipak je to daleko lakse probaviti nego kad upadnes u masinu
istocnih klanova i spletki.Onda si naheba udebelo.
U prvom slucaju ces ipak puno vise moc nauciti cak i ako te i neki iz Lijepe nase ne vole. Naucit cete zbog sebe-
da njima bude lakse.
Slazem se da su teretane,bazeni i internet pozeljne stvari- dakako. I uvik sam se boria za iste da se stave i na novogradnje i da se dodatno ugrade na stare brode- bas da bi posadi i juniorima bio laksi ( i jeftiniji) kontakt sa kucom i obitelji.
No savjetujem da prve LNG brode priko tjedna - svoje slobodno vrime trcete za chifom i gasistom po palubi i kontrolnoj sobi tereta, po makinji sa gasistom i strojarima dok ne skuzite balast, inert i sve ostalo.U kabini citajte ( gutajte) manuale sve te tehnike.
A vikendom se nagradite opustanjima u teretanama, balunima i kosarci.
Nakon sta ste sazvakali ono polu-osnovno znanje mozete se malo vise opustiti. No ipak recite, (ZAMOLIT LIJEPO) chifu i gasisti da vas zovu i bude kad god se desava nesto novo i nesto van uobicajene rutine.
Mi smo obicavali sve juniore zvati da isto vide i osjete a gvardijan bi isto bia poslan da vidi- barba bi preuzea gvardiju na mostu - za to vrime.
Znaci ako je placa nesto veca negdi drugdi- a zamka da vam se noge saplicu na svakoj kanizeli, pa i kad spavate- nije vridno.
Ako mozete na stariji brod - a tamo se da ponekad i vise nauciti jer se dosta stvari mora raditi "pjeske"- sa nasim oficirima - cak i bez teretana i interneta prihvatite- jer je znanje dugorocna i najbolja investicija.
Kad postanete senior- bez rupa u znanju- sposobni da mozete sami ukrcati i iskrcati teret i da mozete i gasisti pomoci
onda mozete birati i brodove sa juniorima iz raznih zemalja,(vece place radi)- koji vas SAMO mogu mrzit- al vam ne mogu nista.
FYI

-ja sam svoju kuzinu sam napravija davno sa prijateljima- i meni je puno funkcionalnija od svih kupovnih

a i draza mi je jerbo san je sam crta i zavidava.
Ka sta sam i interijer svoje barke sam crta i pila sa ekipom.
Samo ta dva objekta imaju lipu povijest jer smo je slagali zajebancijom, znojem i gradelama.
To niti jedna kupovna kuzina ne moze zaminit.
Ka ni moju nusu koja vozi auto 10 godina staro i vrijedno radi za prosjecnu hrvatsku placu.
Ka ni cinjenicu da su najstariji brodovi, sa najvise problema, najcesce najlipsi u sjecanju - jer nevolja ljude sjedini
i nema se vrimena za lose vibre i pizdarije.
Najlakse je kad sidnes u kontrolnu sobu i stiskas botune ( ka na play station

) i sve radi ( a u biti i u stvari ne znas sta se dogadja)- triba znat sta ucinit kad automatika ne radi.
Zato ponavljam kao juniori prioritete stavite na znanje,iskustvo i kolektiv. Dodatni sadrzaji su lipi i potrebiti- no u pocetku nebitni u usporedbi sa prvim.
Za dobro vas mladih ne nas starih.
Mi smo se skućili i najcesce znamo znanje...
I "pjeske" i "na botune"...
Zdravi, veseli i bogati ( mudroscu) bili !