Ncl

Dalmos

New member
Evo kad pisemo o putnickim brodima da napisen par rici i o NCL-u. Norwegian cruise line. je firma koja je prije zaposljavala samo tj pretezno skandinavce, danas zbog visokog standarda skandinavskih drzava zaposljava tj mogu slobodno reci zaposljavala je nase ljude. JEr od pocetka 2008 godine su donili odluku da se okrenu trzistu Paname,Poljske i Bugarske,te Ukrajine. Tako da nas Hrvata je bilo dolazilo u zadnje dvije godine dosta ali su rekli da nas ima dovoljno i da ne zele napraviti kao na Royala da ima previse jedna nacije. U jednu ruku dobro a u drugu i nije. Sta se tice firme ona je po meni jako dobra. Ugovori 10-10 tjedna i placa je za 1st engineera ( zavisi o senioritiu) oko 10000 dolara ali svake godine ide gori po 500 dolara najmanje. Sta se tice brodova pretezno su svi noviji a stari se prodaju. Cuja san od ljudi koji su tu dosli nedavno da je njih ode ukrca SSM. Ja san tu direktno pa neznam koja je prica kad se ide priko Bozica a neznam i kakav je status sada otkad su donili odluku da nas uzimaju samo u slucaju da nemaju koga iz gori navedenih zemalja. Skaninavaca ima jos uvik ali sve manje i manje i pretezno su na pozicijama kapa, barbe i slicno. Posto se dosta pricao ROyalu mogu reci da dosta ljudi s Royala s kojima se srecemo u luci svakodnevno pitaju da bi dosli ode (pogotovo sad kad je na Royala ukinulo senioriti) . Mislim da je prednost ove firme sta nema nikakve deracine kao s Talijanima( bar je takvo moje iskustvo s Princess linea) i ugovori su u sistemu 1-1 kao i na RCCL-a i Crystal cruisa. Eto nadam se da san objasnija ukratko kakva je situacia na NCL-u i cekam da vidim vase misljenje i nesto o vasim firmama. :)

Last edited:
evo jedno pitanje opcenito za cruisere. da li se primaju kadeti na brod i ako da sta su njihova zaduzenja?tj ako je cetiri sata na mostu, sta radi ona druga cetiri? znam kako je na tankeru i bulku ali nisam imao priliku nikoga upoznati tko je radi kadeturu na putničkim brodovima..

Kod mene ti je doslo par kadeta iz Hravtske i to priko SSM-a ali neznad dali jos dolaze. Ali znan da im je triba bravet GMDSS i da su oni kadeturu vrsili kao 2nd officeri a to ti je ode u rangu 3rd engineera ali si u gvardiji s prvim palube ( koji je u rangu s 2nd engineerom) i samo njemu pomazes i stices iskustvo. Znan da je njima ugovor ode 6 miseci. A u gvardiji si dnevno 8 sati a ostatak radi sta oces. :D Fala bogu bar zanimacije ima.

Last edited:
ako mi moze dalmos odgovorit koje su nacionalnosti ovi sta rade na electro tehnical department. Jel ima nasih ljudi??? KAKAV JE TEST ZA ZAPOSLIT SE U NCL?? Kako izgleda razgovor za posao??

ako mi moze dalmos odgovorit koje su nacionalnosti ovi sta rade na electro tehnical department. Jel ima nasih ljudi??? KAKAV JE TEST ZA ZAPOSLIT SE U NCL?? Kako izgleda razgovor za posao??

E Down evo vako. NA brodu su elektricari ili skandinavci ili nasi. U mene su ( govorin o oficirima naravno) ch.elec norvezin i 2 elektricar norvezin dok su automation eng. to ti je kao prvi struje on je nas i jos jedan drugi struje je nas. Za zaposlit se ponavljan da neznam jer san ja upao priko weba a imao sam intervjupriko telefona te sam isao u Svedsku na polaganje psiho testa. Sad ka sta san vec reka ukrcaje SSM ( ako jos uvik ukrcaje) i to je to. Pita san jednog tipa koji je s menom ode a ukrca se priko SSM-a i kaze da je imao samo test Engleskog jezika. Probaj se javit u SSM i reci da bi ti proba na NCL pa ces vidit sta ce ti reci. Nemas sta izgubit. :)

Malo o ukrcaju preko SSM-a

Malo o ukrcaju preko SSM-a

Na NCL-u sam od srpnja 2006,odnosno četiri kompletna ugovora.Dosao sam preko SSM-a koji je bio samo posrednik.Procedura je izgledala ovako:

- telefonski test engleskog jezika

NCL dostavlja PIN i tel.broj (Amerika) SSM-u.Slijedite upute(na listu papira) koje ukratko opisuju sto se ocekuje od vas na testu, i izvrsavate ga(od kuce ne u agenciji).Test je kompjuterski,tako da imate ograniceno vrijeme za svaki odgovor.NCL salje rezultate SSM-u,te mi je nakon toga ugovoren termin interview-a (poziv iz NCL na moj kucni broj).

- telefonski interview za posao

Trajao je nekih 40-ak minuta,bez vecih upita o nekim detaljima vezanim za posao.Imao sam dojam da su samo orijentirani na psiholosku stranu (mada bez ociglednih pitanja tog tipa).Napominjem da sam imao prethodno iskustvo na kruzerima,pa mozda je i to neki od razloga.

- nakon svega

Dva-tri dana kasnije saznate jeste li zadovoljili ili ne,(NCL obavijestava SSM,a oni vas) te slijedi lijecnicki,potvrde o nekaznjavanju,prijevodi na engleski trazene dokumentacije te avionske karte.Karte osigurava NCL, stizu postom na adresu SSM-a,a ja sam ih samo podigao.

Dodatni trosak(SSM required), koji nije bio nuzan sto se NCL-a tice, je bio Marlins test engleskog jezika koji zaracunavaju, ako se sjecam dobro,negdje oko 130 kn.Sve toskove refundirate kad stignete na brod,te s tim nema problema.Ugovor potpisujete na brodu.

Tako je to izgledalo 2006,a je li se sto promijenilo u medjuvremenu ne bih znao pouzdano.Mislim da sada periodicki dolaze predstavnici NCL-a u SSM te su interview-i u?živo (kako mi je rečeno tamo).
U tom periodu prije dvije godine je stiglo nas troje Hrvata na isti brod u razmaku od dvije sedmice (2 u stroj,jedan na palubu),s time da je prvi palube bio u Svedskoj na psiho testu.Jos neki nasi ljudi su u isto vrijeme ukrcani,takodjer preko SSM-a.

Nakon toga fleetwide poceli su dolaziti Ukrajinci,ove godine na moj brod i Bugari (sve stroj).Cini se da su jednostavno zaustavili ovo agencijsko popunjavanje iz Hrvatske,pa ako nasi i pristizu onda je to izravno preko Miami-a,ili za top pozicije.

Javna baza podataka (MAPS znati ce oni koji su na NCL-u) daje uvid u trenutno stanje po brodovima (po departmentima,radnim mjestima itd.) i raspored za naredne ugovore,te omogucuje da pratite sto se dogadja sirom flote.Da se primjetiti gore prethodno opisano(makar za deck i engine).

Evo to je ukratko kako je u mom slucaju izgledao ukrcaj na NCL.

Na NCL-u sam od srpnja 2006,odnosno četiri kompletna ugovora.Dosao sam preko SSM-a koji je bio samo posrednik.Procedura je izgledala ovako:

- telefonski test engleskog jezika

NCL dostavlja PIN i tel.broj (Amerika) SSM-u.Slijedite upute(na listu papira) koje ukratko opisuju sto se ocekuje od vas na testu, i izvrsavate ga(od kuce ne u agenciji).Test je kompjuterski,tako da imate ograniceno vrijeme za svaki odgovor.NCL salje rezultate SSM-u,te mi je nakon toga ugovoren termin interview-a (poziv iz NCL na moj kucni broj).

- telefonski interview za posao

Trajao je nekih 40-ak minuta,bez vecih upita o nekim detaljima vezanim za posao.Imao sam dojam da su samo orijentirani na psiholosku stranu (mada bez ociglednih pitanja tog tipa).Napominjem da sam imao prethodno iskustvo na kruzerima,pa mozda je i to neki od razloga.

- nakon svega

Dva-tri dana kasnije saznate jeste li zadovoljili ili ne,(NCL obavijestava SSM,a oni vas) te slijedi lijecnicki,potvrde o nekaznjavanju,prijevodi na engleski trazene dokumentacije te avionske karte.Karte osigurava NCL, stizu postom na adresu SSM-a,a ja sam ih samo podigao.

Dodatni trosak(SSM required), koji nije bio nuzan sto se NCL-a tice, je bio Marlins test engleskog jezika koji zaracunavaju, ako se sjecam dobro,negdje oko 130 kn.Sve toskove refundirate kad stignete na brod,te s tim nema problema.Ugovor potpisujete na brodu.

Tako je to izgledalo 2006,a je li se sto promijenilo u medjuvremenu ne bih znao pouzdano.Mislim da sada periodicki dolaze predstavnici NCL-a u SSM te su interview-i u?živo (kako mi je rečeno tamo).
U tom periodu prije dvije godine je stiglo nas troje Hrvata na isti brod u razmaku od dvije sedmice (2 u stroj,jedan na palubu),s time da je prvi palube bio u Svedskoj na psiho testu.Jos neki nasi ljudi su u isto vrijeme ukrcani,takodjer preko SSM-a.

Nakon toga fleetwide poceli su dolaziti Ukrajinci,ove godine na moj brod i Bugari (sve stroj).Cini se da su jednostavno zaustavili ovo agencijsko popunjavanje iz Hrvatske,pa ako nasi i pristizu onda je to izravno preko Miami-a,ili za top pozicije.

Javna baza podataka (MAPS znati ce oni koji su na NCL-u) daje uvid u trenutno stanje po brodovima (po departmentima,radnim mjestima itd.) i raspored za naredne ugovore,te omogucuje da pratite sto se dogadja sirom flote.Da se primjetiti gore prethodno opisano(makar za deck i engine).

Evo to je ukratko kako je u mom slucaju izgledao ukrcaj na NCL.

Ja jedino sta san isa direkt priko neta te jos uz to ima psiho test u Svedskoj. :cool:

be or not to be

be or not to be

Znaci miki moj preporucas da se drzimo velikih brodova....ma to sam ja i mislio....u zatvor samo za veliku cifru...ali j... veliku....
Sto je sa Downom....jesi izgubio mjesto ili sta...???, ma ja mislim da Juwi bolji, blize si doma koliko toliko......
Jeli ti bilo sanse tamo za vancat...sto se s tim dogodilo....nesto si bio govorio...???

Mikaya
Za Dawna mi je ponudilo u 12 misecu ali dala mi je da biram izmedu Gema,Jewela,Mayestia i Dawna pa san se odlucia za Jewela. Sta se tice avancavanja neznam zbog papira ali nije me ni briga posto san upisao onu brzu visu tako da cu se strpit dok to ne zavrsim i dobia san papire ima vec par ugovora za avancamenat ali eto ceka se papir a ako uleti kao i kwami neka uleti :D

Barkariol
Sta se tice broda malog to je bilo za dusu izvadit i meni se ije svidilo. Inace ja san imao kuvara iz Walesa i bijaje teski trovac i klasicna engleska shit food. Ali iman priku koji je na istoj firmi a kuvar mu je Poljak i kaze da je spiza ludilo da nemoze opisati. Sta se tice posla ja san bija kapo i nisan imao nikakvog posla sve su mi radili 2nd i 3rd engineer a ja san samo vodia papire. JEdino kad se nesto pokvari oni bi uvik mene zvali da donesen odluku i to je to. Ma posao je nikad laksi ali meni je islo na zivce to valjanje koje je non-stop. sta se tice drilleva bilo ih je doslovno skoro svaki dan po jedan ali ja kao kapo san na svakom drillu bija dezuran u makini tako da nisan bas osjetia neki pressing. Ujedno kad bi bija abandon ship onda bi se samo mora pojaviti na muster stationu. Eto to je to

POzdrav svima. Evo ja se vratia na NCL i oma mi je svaki posao lakse ciniti i budim se s osmjehom. Jebiga ipak je razlika ovog i offshore PREVELIKA. Jebiga probao san i nije mi se svidilo. Ka sta ekipa s NCL-a sad san upao na SKy jedan ugovor i mogu reci da je brod rasulo prema onom di san bija do sad i di cu opet ici u 4 misecu. Prika sta su Ameri napravili od broda u 4 godine to je nezamislivo. Santina uvik ima pun bilge tank i pune santine ali to pune znaci doslovno do pajola. Negdi pola metra . haha umra san od smija kad san vidija. Emergency generator u 10 godina broda ima 174 sata rada. Onda znamo koliko su ga tjedno palili :D. Sta se tice makine e to je cudo svih cuda. Evaporatori proizvode na normalniom NCL brodima oko 25 tona na uru ode se proizvede oko 3-6 tona i svi zadovoljni. Haha kazu ljudi da je sad puno bolje nego sta je bilop. ( Pitam se kako je onda bilo :D ) Glavnih makina ima 6 od cega su 2 totalno izvan uporabe a jedna je nako kako kad. Cudo ali jebiga Ameri su s brodom bili 4 godine u Hawaima i bolija ih je krac nista radili nisu a imali suplace abnormalno velike za nase uvjete kad bi ode napisao sta san cuja dosta ljudi bi reklo da lazem. pa stoga necu nista pisati. Inace samo da se zna da je chief struje jos uvik Amer koji s nikim neprica na ovom brodu je godinama a nemoj ga nista pitati jer taj stvarno nezna nista kazu drugi. Eto toliko za sad s sky-a i mogu reci da san unatoc svemu tome jako jako sritniji nego sta san bija na st-byu. Pozdrav iz BAhama :D

P.S

Isto jedva cekam 4 misec i povratak na svoj Norwegian dawn

Dalmos: Ajde napisi sta si cuja, mi smo ionako culi na Jadi. Srica sta Jadu nisu uspili toliko satrat Ameri za 2 godine ali smo i mi nalazili svasta u pocetku. Inace taj Sky je brod koji drzi rekord po bodovima na USPH - najnize u povjesti USPH-a.

E Vuce care moj. Prika ovo je teska sprdacina. Evo saljem ti od rici do rici weekly report od chiefa struje.
WE ARE CATCHING UP WITH THE WORK LOAD FOR THE ASSISTANT ELECTRICIANS. WE WILL START TO ADJUST MANPOWER. THE ASSISTANT ELECTRICIANS SHOULD BE REDUCED TO A MORE REALISTIC NUMBER. MOST HOTEL AREAS IN GOOD CONDITION

Eto stari pa ti sad kao chief struje reci dali je to normalno da je ti wwekly report. Bilgevi su non stop puni santine sve u alarmu niko nista ne poduzima ja umiren od smija i govorin da je to nenormalno. Jebe me se tu sad samo jos 7ipo tjedana i vracan se na Dawna ali da mi je ode buducnost nebi se puno zadrao. Inace moran ti u mailu napisati jos neke pojedinosti koje nisu za javnost u vezi nekih ljudi koje i ti znas. Aj pozdrav s Sky-a i cujemo se

Nisan napisa da evaporator starta JEDINO CHIEF ENGINNER IZ MAKINE I TO RUCNO. stari ja jos uvik nevirujen da je to istina ali tako je. Kazu ljudi da je tu prije bilo 4 kapa u jednom trenu i sva 4 su bila na evaporatoru. Ovo je skroz druga firma nego li di smo dosad bili. :hihi :D

High voltage ako budes citao pokazi Ivi weekly report od ovog chiefa i neka se nasmije od gusta.

U pravu si....Spomenuto je,imas sve napisano pa procitaj a ako ti se neda evo ukratko:
Nisi spomenuo koji treci,pretpostavljam makina....nase ti uzimaju samo sekonde (za to valjda i pitas) startna ti je 7600$ ako se nije sta diglo u zadnje vrijeme a ocito nije,dakle da nebi bilo zabune to je placa kad si na brodu a doma nisi placen.Od bonusa imas $250 godisnji seniority i jos neke povisice ali se bas dobro i ne sjecam koliko,bitno da znas startnu,zar ne? Nikakvi dodaci za mirovine ni povrati poreza ne postoje osim sta ima mirovinski fond u kojem biras svotu u % koju ces uplatiti a oni kontribuiraju (nije lose to uplacivati) i ne predstavlja problem da dovedes zenu ni djecu,ali mislim da moras minimalno dva ugovora odraditi da bi mogao to izvesti.

Eto malo ukratko.....

2nd eng. pocetna placa ti je 7800$ i nakon prvog ugovora dobijes 200$ vise,znaci 8000$.
Nakon svake godine dobivas jos po 500$ vise,a bozicnice i bonuse zaboravi.
0% alcohol policy
Onda star cruise propada definitivno, a jo zamalo tamo zavrsia

Startna ti je plaća za sekonda 7600$,a ako ti sad imaš 8000 onda bi to trebalo značiti da je neki bonus uletio na basic......uostalom,foranin-znas i sam da neznas kolika ti je placa,saznao si tek krajem ugovora jer ni ne pogledaš platnu listu.Krcat si ko' brod i ne brine te koliko imaš mjesečno:hihi...Ja ovim putem pozivam sve koji budu na ljeto doma da se skupimo i odemo na Hvar jedno tjedan dana,naravno na foranin-ovu kesu....:p

Ja sam na Dream-u, mada bi bilo puno bolje zvat ga nightmare.
Sad smo tu svi sa Star Cruises-a, mjenjamo kaldaje, sve je u totalnom k...
Kad se sredi para (sad smo na dieselu), idemo za Grcku gdje predajemo brod.
Kome,tocno kada i ostalo ???

Friziderist ima na NCl-u 3 strike i ima ja mislim oko 8500 $ pocetnu placu bez dodataka. Ugovor 12-12 tjedana i single kabin naravno

Last edited:
Dalmos nesto me zanima za NCL a ti vjerovatno to znas. Na carnivalu je ugovor 4-2 i prvi ima pocetnu placu od 6350 eura a dalje raste ovisi o senor.. ali na carnivalu si pokrivem zdravstveno i period kad si kod kuce. U biti da ti se nesto desi automatski ides na 70% placu i sve troskove ljecenja pokriva Carnival. Taj period bolovanja moze trajat do godine dana a ako i dalje nisi sposoban navigat nalaze ti posa u officu ili u najgorem slucaju da ni za to nisi sposoban dobivas penziju u iznosu od 66% godisnjih primanja. Jeli ima kakvo takvo zdravsteno osiguranje i NCL?

@atomic

Bog,
nadan se da se Dalmos nece ljutit ali ja cu ti odgovorit na pitanje, ugovori su za sekonde, prve, reefere 12-12 tjedana, za seniore 10-10, ali kako vidis sve se moze sredit jer je dalmos po misec dana na brodu pa 2,3,4 doma itd... moze se dogovorit ako imas pristojan razlog.
je ima i na NCL isto osiguranje. zapravo si osiguran priko BUPA osiguranja kroz cilu godinu ali ga dobijes poslin prvog ugovora, odnosno kad s vratis na drugi ugovor,
BUPU mozes prosirit i na zenu i dicu za sitne pare ako zelis, uz bupu jos imas i osiguranje priko ugovora o radu, u slucaju da se nesto dogodi isto si placen dok si na bolovanju cilu osnivicu, a u slucaju da nemozes nastavit navigat isplacuju ti ok 120000 dolara (ako se ne varan) a u slucaju smrti 60000 zeni i 10000 za svako dite.
Uz BUPU jos mozes i dobit penziono, ako hoces, tu moras ti nesto platit i onda ti kompanija jos nadoda na tvoju uplatu, a mozda se cak i to promini, nesto su govorili da bi mogli placat oko nekih 7.5% od place bez da ti uplacujes ista....
eto nadan se da san pomoga
ako te jos sta zanima, zovni radio dalmaciju.... sala
samo reci i odgovaram sta prije buden moga

Last edited:
ma
po meni su to price
ipak je NCL u vlasnistvu jedne od 10 najvecih INVESTMENT GRUPA na svitu a drugi dio drzi kinez-malezijac shri-lim koji je ujedno i vlasnik star cruises i kockarnica po cilon dalekom istoku, mada ce on najvjeroatnije prodat sve APOLLO grupi ako vec i nije.
stvar je da Apollo rize troskove na sve strane, ali da ne stoji bas najbolje, ne virujen.
Iako san doma trenutno siguran san da bi dobija informaciju u slucaju neceg takovog.
pozdrav

Back