Prvi odlazak

Dopunsko osig.

Dopunsko osig.

Zna li ko koja je procedura sa zdravstvenim i mirovinskim ako mi moze ko objasniti u kratkim crtama znam da po forumu ima toga pun kufer al nikako da nadem kadetima gdje je objasnjemo sta kako di u vezi ovoga. Hvala na odgovoru
Inace firma me prijavljuje na LK sta je meni onda zadatak u svemu tome

Kadeti - isto kao i bilo koji drugi clan posade, nema razlike.
Doci ce ti doma uplatnice, a mozda i nece. Ako ne dodju, odes kad se iskrcas na poreznu i tamo za razdoblje koje si bio na brodu trazis izracun duga za doprinose i onda platis.

Imas na forumu linkove za stranice gdje mozes izracunati koliki ce ti biti trosak doprinosa. Ne znam koliko je osnovica za kadeta ali racunaj nekih cca. 1200-1300 kn mjesecno za svaki mjesec sto si na brodu ...

Razlicita su tumacenja sto se tice odjave/prijave na zdrav. i mirovinsko. Prije je to LK radila automatski, a sad navodno da od 1.7.2013. vise ne rade i moras to sam obaviti. Meni (LK Rijeka) to nije napravila prosli ukrcaj te sam se sam morao djaviti, odnosno prijaviti na zdrav. i mir. kako sam se iskrcao ....

Rucna prtljaga

Rucna prtljaga

Zna li ko do koliko kg se moze sa sobom i jel to ulljucuje samo jednu sportsku torbu jer sam laptop i baterija mi pizaju oko 3?kg znam da se nesto malo kg moze se ponit kazu 7 kazu 9 neki 10 pa ako ko zna bio bih zahvalan

Zna li ko do koliko kg se moze sa sobom i jel to ulljucuje samo jednu sportsku torbu jer sam laptop i baterija mi pizaju oko 3?kg znam da se nesto malo kg moze se ponit kazu 7 kazu 9 neki 10 pa ako ko zna bio bih zahvalan

Meni nikad nisu vagali osobnu torbu do sad a uvjek ima do 10 kg u njoj.

ja mislin da je oko 9 kg dopusteno ili da stane u kavez....prije 6-7 hodina letija san iz hamburga I pokusa sarmirat mladu damu na pultu,umisto boljeg sidala,izvagala mi je svu prtljagu,na kraju san ovo sto je bilo carry on,vadija papire I stavlja kod kolege u borsu jer me nije tila pustit iznad dopustenog.....od tad vise ne pokusavam nikoga sarmirat a ni pitat bolje misto:hihi:D

Meni je najbolje mjesto kod izlaza u slucaju opasnosti ( ima puno vise mjesta za noge ) i uvijek ga uspijem dobiti:hihi

Ekipa jos jedno pitanje ako moze . Kome dajem broj deviznog (swift cide) agencija me nije pitala to obda vjerojatno dajem barbi informacije o racunu pa on salje firmi ili se varam ?

Na brodu ce te to pitati. Kad se ukrcas odnosno kad bude vrijeme za isplatu placa ce te to pitati ili Barba ili casnik koji je zaduzen za tu papirologiju ...

A mogu li ja npr.rec broj materinog racuna ako je moj nesto blokiran i obavezno racun u stranim valutama. A sto je s parama koje dobijes na ruke na brodu dali je to moguce.

Mozes ti dati broj racuna koji hoces. Pa filipinci imaju barem 4-5 razlicitih racuna gdje salju svaki mjesec :) ...
Sto se tice novca na brodu, to ovisi od kompanije do kompanije. Negdje mozes dobiti sve, negdje dio, odnosno ogranicen si na samo dio mjesecne place na brodu. Ovisi, ne znam kakav je propis gdje ides. Kod mene npr. mozes najvise 500 EUR/USD mjesecno traziti za "cash advance", dok za vise od toga moras barbi objasniti zasto (osim ako se ne iskrcavas). Uglavnom, ovisi o pravilima firme ...

EDIT: Da, mora biti devizni racun kad ces na njega dobivati devize ...

koliko novaca da nosim 200 - 300 usd ili vise manje . ruta mi je euro-azija bez dodira amerike pa kontam u svim zemljama da primaju dolare

Mislis na put do luke ukrcaja?
Ovisi, ja uzmem 100 USD i 100 EUR za svaki slucaj, za ukrcaj i iskrcaj da imam sa sobom, uz CC.

A mogu li ja npr.rec broj materinog racuna ako je moj nesto blokiran i obavezno racun u stranim valutama. A sto je s parama koje dobijes na ruke na brodu dali je to moguce.

a sto ti blokada znaci, u svakoj banci mozes otvorit racun za 10 ak minuta bez problema,

koliko novaca da nosim 200 - 300 usd ili vise manje . ruta mi je euro-azija bez dodira amerike pa kontam u svim zemljama da primaju dolare

ako ces primat placu u dolarima, racunaj da je najmanje cijenjen u eurozoni iako se i to malo minja zadnjih dana:uzdravlje:uzdravlje:uzdravlje, tu ce te oderat na tecajne razlike
koliko ces para nosit po svitu ovisi o tvojim osobnim potrebama :hihi ali racunaj da moras imat nesto sa strane ako upadnes u kakva gov**, tipa pobiga brod, zakasnija na avion, snig zatrpa po europe i sto sad itd itd ...da imas minimalno za prenocit negdi, javit se firmi ili doma i tako...

Mislim na novce tipa kupit internet ili ako mi zafali nesto na brodu da mogu vanka kupit ili slicno da ne uzimam cash advance bezveze

Pa, uzmi tih 100 USD ali sad nositi visak cijeli ugovor je bezveze. Cash advance je sasvim dovoljan. Uostalom, jednom potrisis tih 100 USD, trebati ce ti cash advance za neku drugu priliku, nije to nikakav bauk pa da ga moras izbjegavati. Ako ti zatreba, podignes si i gotovo. Tvoj je novac ...

Back