Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Neko je bia spomenia ABB kurs za azipod, a znam da je jednome strojaru to falilo za na jednu jahtu od 60m. Nakon toga kursa sad ima placu 12000 eura misecno, svaki misec. Nisam siguran je li taj ima uopce pomorsku skolu, a o visoj ne triba ni govorit.

Neko je bia spomenia ABB kurs za azipod, a znam da je jednome strojaru to falilo za na jednu jahtu od 60m. Nakon toga kursa sad ima placu 12000 eura misecno, svaki misec. Nisam siguran je li taj ima uopce pomorsku skolu, a o visoj ne triba ni govorit.

Koja jahta tribali mu neko za rotaciju

Takvih jahti je samo par izgradjeno, ova je Ambrozia od Benettia, a tamo su samo anglosaksonci u makinji

Tocno tako.
Zar nije to i jedan od nasih zahtjeva,da se uskladimo za zapadnim shemama obrazovanja i stjecanja breveta?Oli se od toga odustalo?Triba zahtjevat generalnu reformu obrazovanja pomoraca.Omogucit sa SSS brevet Ch.off/2nd eng,apsolutno da,ali sto nakon toga?Oce li svi takvi,ako nam uspije,jurisat na visu?Mislim da nece,ili jako mali broj oce.Ovaj se problem treba pokusat rjesit u komadu.U ovom slucaju nema step by step.

Pa najveci problem je s tom visom sta ti tamo moras minimalno izgubit 3 godine za zavrsit brodostrojarski smjer u Splitu.
3 godine je previse to bi mora biti neki tecaj tipa onog u Engleskoj koji traje tri ili cetri miseca pa posli tog perioda predavanja ispiti koje odma prolazis ili padas, a ne ta ubzana visa di ti ispredavaju 27 predmeta u dva miseca i onda posli izgubit minimalno 3 godine polaganja.

Neka forma bi se tribala pronac,sa kvalitetnim,strucno usmjerenim programom.Ne triba se sa time dobit titula inzenjera.Pitanje je postoji li takav kadar na fakultetima.Mislim da bii predavaci tribali prije puno toga naucit.
I nije bas da se ulozeno u brzu visu vrati za koji misec.Osim 15-20 iljada eurica(ko nije iz Splita),u te 2-3 godine ce se manje navigat pa i manje zaradit,a jos ako te kaci i porez,ajme meni.U danasnje vrime nije isto ka i prije 10 i vise godina ostat doma sest miseci na ko 6 na brodu
Kada mi je zena rodila(dva puta)osta sam doma po osam miseci,sa placom od sekonda.Aj to danas izvedi i sa placom cifa.

Najbolje bi bilo da se na pomorskom faksu otvore dva smijera i to jedan profesorski (znanstveni) a drugi za ljude koji oće navigati. Ovaj smijer koji žele upisati ljudi koji će navigati treba bi biti za 60% lakši i ja bi izbacija sve ove nepotrebne predmete tipa matematike, mehanike. čvrstoće i ostale predmete kojima se bave inženjeri i konstruktori, a stavia bi samo stručne predmete (di bi se učila većinom teorija). A na ovaj profesorski smijer koji bi bia dosta teži stavia bi uz strukovne predmete još i matematiku, fiziku, mehaniku i sl.
Tada bi onaj tko voli učiti upisa profesorski smijer te ako mu se ne da navigati ili mu to dosadi moga raditi na kopnu (u školi, fakultetu, brodogradilištu i sl)
Istovremeno onim ljudima kojima se neda učiti (ili su već u godinama) a vole brod i navigaciju upišu ovaj lakši smijer.
I na kraju svi sritni i zadovoljni.

Najbolje bi bilo da se na pomorskom faksu otvore dva smijera i to jedan profesorski (znanstveni) a drugi za ljude koji oće navigati. Ovaj smijer koji ?žele upisati ljudi koji će navigati treba bi biti za 60% lak??i i ja bi izbacija sve ove nepotrebne predmete tipa matematike, mehanike. čvrstoće i ostale predmete kojima se bave in?ženjeri i konstruktori, a stavia bi samo stručne predmete (di bi se učila većinom teorija). A na ovaj profesorski smijer koji bi bia dosta te?ži stavia bi uz strukovne predmete jo?? i matematiku, fiziku, mehaniku i sl.
Tada bi onaj tko voli učiti upisa profesorski smijer te ako mu se ne da navigati ili mu to dosadi moga raditi na kopnu (u ??koli, fakultetu, brodogradili??tu i sl)
Istovremeno onim ljudima kojima se neda učiti (ili su već u godinama) a vole brod i navigaciju upi??u ovaj lak??i smijer.
I na kraju svi sritni i zadovoljni.

Zivis na otoku na kojem ljudi zive od 4 zanimanja a to su poljoprivreda,turizam,ribarstvo i gradevina.
Ja cu zavrsit pom.faks,dobit diplomu Ing, i onda doc doma radit u Suncanom Hvaru kao kotlovnicar.A taj kotlovnicar mogu radit i sa tecajem na vecernjoj skoli.Na Hvaru ne postoji niti jedna grana industije kao ni u vecini primorskih mista tako da tin Ing.pomorstva je uzludno bacen novac i vrime osim u slucaju dobivanja breveta.

Tocno tako.
Zar nije to i jedan od nasih zahtjeva,da se uskladimo za zapadnim shemama obrazovanja i stjecanja breveta?Oli se od toga odustalo?Triba zahtjevat generalnu reformu obrazovanja pomoraca.Omogucit sa SSS brevet Ch.off/2nd eng,apsolutno da,ali sto nakon toga?Oce li svi takvi,ako nam uspije,jurisat na visu?Mislim da nece,ili jako mali broj oce.Ovaj se problem treba pokusat rjesit u komadu.U ovom slucaju nema step by step.

U ovom slucaju nema step by step nego odma u glavu,
neka nam se da ista sansa ka i nasim zapadno europskim kolegama

Jebi ga ekipa, ja se s Vama ipak ne mogu slo?žit u potpunosti. Već sam pisa o ovoj temi, i najveći sam zagovornik povratka na staro, tj. da se bude chief/prvi sa SSS. Pa tako je bilo 50 godina i ja ne znam ??ta je falilo tome da se na??a neko pametan to minjat! Zagovaram tu shemu i proba sam je ubost nekim svojim ljudima jo?? puno prije Udruge, a isključivo zbog mojih prijatelja iz srednje pomorske koji su diskriminirani u odnosu na prija??nje pomorce sa SSS (prije 1999.).
Moje OSOBNO mi??ljenje je da se rank Kapetana i Kapa na brodu mora obilje?žit nečim jačim od samo SSS, jer ako je samo bit u iskustvu, onda i medicinska sestra mo?že postat doktor nakon 10-15 godina, ili stjuardesa pilot!

Daleko od toga da netko nije SPOSOBAN bit Master ili Kapo sa SSS, ma to nema veze i nije u tome stvar (ako mo?že bit prvi, e pa mo?že bit i Barba/Kapo, bez daljnjega i s tim se sla?žem), ali ljudi bit Kapetan Duge Plovidbe ili Kapo o makinje je nekad u nas neki kurac značilo i nije se gledalo samo kroz veću lovu na brodu. E ja ću se osobno kroz Udrugu, između ostalog, borit da znači i dalje jo?? i vi??e i da se ljudi koji su NAVIGAVALI ko Kapetani/Kapi na dugoj plovidbi tretiraju kao gospoda, jer to jesu i to zaslu?žuju.

Ako svede?? sve rankove na SSS, od pomoraca si napravia operativce, tj. kamionđije i ubia si svaku tradiciju i pomoračku kulturu, a i respekt na brodu (ja da san kuvar i da mi je barba SSS, ma bunia bi se do krvi, za??to i ja ne mogu bit - ili Automation koji ima elektrotehnički fakultet, a kapo mu je SSS).

E sad bi mogli otvorit drugu temu: A KAKVA BI VI? A ZAPRAVO TREBALA BIT??? To je neki drugi par postola... Ova brza je tragedija, iako je podr?žavam dok traje, jer je nekim mojim poznanicima omogućila da dođu do breveta, a i ova redovna nije puno bolja, i shodno tome i stvara ovakve ideje da ne smi bit uvjet za brevet Barbe....

Opet tu bi Vi svi sa svojim iskustvima i znanjem kako to funkcionira vani mogli pomoć.

Po meni i Srednja treba bit puno-puno drukćije koncipirana, jer trenutno je razina znanja koje se tamo dobije tragična....

Ma puno je stvari koje mogu nabolje i zato raspravljajmo i dogovarajmo se, pa ćemo gurat....

Dosa sm u gavrdiju,a ne radi mi makina za kavu...za poludit, jedva drzin oci otvorene:mad:

Je, Kolega slazem se stobom u potpunosti, treba promijenit sustav srednojskolskog obrazovanja, da ti u srednjoj ne bude najtezi predmet hrvatski ili matematika, a astronomija ili stabilitet sporedno. evo mi kadet racuna zadatak na mostu pa pise za proljetnu tocku "Sp". on ni ne zna sto je to. dobro, astronomija pada u zaborav tijekom danasnje moderne navigacije, al' svejedno, imidja radi, da znas nesto o tome ka maritimo. o stabilitetu necu ni pricat. ipak se na faksu dosta toga vise i bolje naucilo, bar sto se tice struke. zato, treba minjat sustav srednjoskolskog obrazovanja, da bi prvi kuverte/makine dobili brevet ka sta su imali. ima sam priliku navigavat sa prvima kuverte koji su zavrsili SSS, pa im je engleski katastrofa. sramota za prvog kuverte.(premda je to sve individulano, da me se krivo ne tumaci) a, evo imam sada i Svabu za sekonda 23god i vec ima bretvet od cifa, covik je napravija 3 ugovora za terca i sad je prvi put za sekonda. al ono sta ga pitam covik zna. Oni imaju potpuno drugaciji sustav skolovanja. struka, a ne matematike i lektire u srednjoj...:udriglavom

Jebi ga ekipa, ja se s Vama ipak ne mogu slo?žit u potpunosti. Već sam pisa o ovoj temi, i najveći sam zagovornik povratka na staro, tj. da se bude chief/prvi sa SSS. Pa tako je bilo 50 godina i ja ne znam ??ta je falilo tome da se na??a neko pametan to minjat! Zagovaram tu shemu i proba sam je ubost nekim svojim ljudima jo?? puno prije Udruge, a isključivo zbog mojih prijatelja iz srednje pomorske koji su diskriminirani u odnosu na prija??nje pomorce sa SSS (prije 1999.).
Moje OSOBNO mi??ljenje je da se rank Kapetana i Kapa na brodu mora obilje?žit nečim jačim od samo SSS, jer ako je samo bit u iskustvu, onda i medicinska sestra mo?že postat doktor nakon 10-15 godina, ili stjuardesa pilot!

Daleko od toga da netko nije SPOSOBAN bit Master ili Kapo sa SSS, ma to nema veze i nije u tome stvar (ako mo?že bit prvi, e pa mo?že bit i Barba/Kapo, bez daljnjega i s tim se sla?žem), ali ljudi bit Kapetan Duge Plovidbe ili Kapo o makinje je nekad u nas neki kurac značilo i nije se gledalo samo kroz veću lovu na brodu. E ja ću se osobno kroz Udrugu, između ostalog, borit da znači i dalje jo?? i vi??e i da se ljudi koji su NAVIGAVALI ko Kapetani/Kapi na dugoj plovidbi tretiraju kao gospoda, jer to jesu i to zaslu?žuju.

Ako svede?? sve rankove na SSS, od pomoraca si napravia operativce, tj. kamionđije i ubia si svaku tradiciju i pomoračku kulturu, a i respekt na brodu (ja da san kuvar i da mi je barba SSS, ma bunia bi se do krvi, za??to i ja ne mogu bit - ili Automation koji ima elektrotehnički fakultet, a kapo mu je SSS).

E sad bi mogli otvorit drugu temu: A KAKVA BI VI? A ZAPRAVO TREBALA BIT??? To je neki drugi par postola... Ova brza je tragedija, iako je podr?žavam dok traje, jer je nekim mojim poznanicima omogućila da dođu do breveta, a i ova redovna nije puno bolja, i shodno tome i stvara ovakve ideje da ne smi bit uvjet za brevet Barbe....

Opet tu bi Vi svi sa svojim iskustvima i znanjem kako to funkcionira vani mogli pomoć.

Po meni i Srednja treba bit puno-puno drukćije koncipirana, jer trenutno je razina znanja koje se tamo dobije tragična....

Ma puno je stvari koje mogu nabolje i zato raspravljajmo i dogovarajmo se, pa ćemo gurat....

Kolega, with all respect to su pizdarije.
O kakvoj mi to pomorskoj tradiciji i pomorskoj kultri pricamo,onda su po tebi
talijani,englezi...nepomorske nacije bez pomorske tradicije i kulture.
Kod nas je na djelu tipican primjer kompleksa manje vrijednosti i ocemo bit
veci pape od pape,normalno opet sa skrivenom pozadinom(izvuc sta vise love)koja se pokriva takvim nacinom stjecanja zvanja.

Koliko sam shvatija,na forumu,ljudi i ne insistiraju da se sa SSS odma more do barbe i kapa.nego tzv.visu jednim modernim,kvalitetnim i svakako kracim programom prilagodit sadasnjim uvjetima i potrebama u svijetu pomorstva.
Istina je,nekad se kod nas puno vise postivalo(pojmilo) zvanje kapetana i kapa(ali i pomoraca opcenito),ali i u svitu.
Napisat cu jednu zgodu,prije mozda 15-ak godina.U baru(pristojnom),USA,sidilo je nas par s broda i bilo je par cura i njihovih momaka.Nakon nekog vrimena su nas pitali kojim smo mi poslom tamo.
Na nas odgovor da smo pomorci,pogledali su nas malo bolje i pitali da sto s nama nije u redu jer da im izgledamo normalni.
O tome koliko nas(ne samo Hrvate )smatraju gospodom,a ne "kamiondjijama" u danasnje vrime,dalo bi se puno raspravljat.
Svakako da tribamo gurat naprid,zato i jesmo ovako skupljeni da se nesto promini jer nista nije vise isto kao sto je bilo.

Kolega, with all respect to su pizdarije.
O kakvoj mi to pomorskoj tradiciji i pomorskoj kultri pricamo,onda su po tebi
talijani,englezi...nepomorske nacije bez pomorske tradicije i kulture.
Kod nas je na djelu tipican primjer kompleksa manje vrijednosti i ocemo bit
veci pape od pape,normalno opet sa skrivenom pozadinom(izvuc sta vise love)koja se pokriva takvim nacinom stjecanja zvanja.

Gledaj, ja iman svoje mi??ljenje i stav - ti svoje. To je OK.
S obzirom da puno spominje?? Talijane i Engleze, onda isto tako vjerovatno zna?? da se broj ba?? te dvi nacije, a i Norwegina kao jo?? jedne pomoračke nacije drastično SMANJUJE na brodovima u zadnjih 10-ak godina. Jednako kao i kvaliteta istih. Jedino im zahtjevi za lovom stalno rastu.:D Vidi samo novine njihovih sindikata - pa NUMAST očekuje nestajanje Engleza sa brodova duge plovidbe u sljedećih 5 godina!
Njihovi pojednostavljeni kursevi i načini stjecanja breveta napravljeni su za Indijce,Pakije i Nigerijce, jer tako mogu na neki način osigurat radnu snagu na brodovima. Nas ipak nema toliko da mo?žemo sve pokrit!
Probavaju i s Kinezima i Filipima, al nekako ne ide (iako cujem da sve vi??e Filipa uzimaju ko juniore).

E sad di smo mi u svemu tome i kako će nam bit ovisi i o nama samima. Vi??a se mo?že koncipirat i tako da na njoj ljudi od iskustva predaju ljudima od iskustva - pa da se do breveta dođe na neki bypass način(a eto ti brza prijatelju - ko??ta, al će?? je zavr??it), al opet ja svoj stav ne mogu prominit. Kapetan Duge Plovidbe ne bi smia imat samo SSS. Ponavljam ne zbog kompetencije (jer taj posal se zaista mo?že naučit kroz navigaciju i samo navigaciju - vi??a tu ne igra ni 5%), al zbog svega drugoga ??ta sam već pisa, po meni to ne ide.

Koliko sam shvatija,na forumu,ljudi i ne insistiraju da se sa SSS odma more do barbe i kapa.nego tzv.visu jednim modernim,kvalitetnim i svakako kracim programom prilagodit sadasnjim uvjetima i potrebama u svijetu pomorstva.
Istina je,nekad se kod nas puno vise postivalo(pojmilo) zvanje kapetana i kapa(ali i pomoraca opcenito),ali i u svitu.
Napisat cu jednu zgodu,prije mozda 15-ak godina.U baru(pristojnom),USA,sidilo je nas par s broda i bilo je par cura i njihovih momaka.Nakon nekog vrimena su nas pitali kojim smo mi poslom tamo.
Na nas odgovor da smo pomorci,pogledali su nas malo bolje i pitali da sto s nama nije u redu jer da im izgledamo normalni.
O tome koliko nas(ne samo Hrvate )smatraju gospodom,a ne "kamiondjijama" u danasnje vrime,dalo bi se puno raspravljat.
Svakako da tribamo gurat naprid,zato i jesmo ovako skupljeni da se nesto promini jer nista nije vise isto kao sto je bilo.

Evo pratin vaša razglabanja na ovu temu od početka i sad sam i ja poza dobre večere uletija u inspiraciju.
Provajmo izpočetka,ja ne živim na oblaku nego na otoku,i ne želin bit bezobrazan ali mislin da samo onaj ko tu živi može razumit što je život na otoku koliko god on bija blizu kopna ili velik otok je otok.
Dalje,sirotinja ide navigavat i netreba o tome previše razglabat koliko god mi donili para doma u lipoj našoj gospoda zarađuju eee plaće a ništa ne rade, a po cile dane na telki nam štropu glavu s njima i sa recesijon koju ćemo mi prinit priko naše kičme ne oni
i šta koji fakulteti jeli vi znate koliko inženjera radi na bausteli ,fakulteti su porez na budale za bokun plemenite karte a pa za dobre pozicije idu nk.podobni i svašta i baš svašta.
Ja san prvi i poć ću na to izmeta od više i zbog toga ću vjerovatno dicu svoju vidit par puta u dvi godine i opet će nas kakogod ........
a bit svega je ka da mi budemo konkurentni na tržistu modernih robova, plaćenika ništa drugo,a naša konkurencija su smrdljivi indijci burmanci filipi koji rus ukrainac i poljak i svi oni nas polako i sigurno gucaju
ajde, jedan dobar kurs obuka dva puta dva miseca sa svin sta je stvarno neophodno za jednoga kapa i kapetana uz uvjet dovoljno staža u činu čifa neka košta neka je i dvi godine staža ali da se to u hodu brzo obavlja i više posla više para svima,
ionako je pomorski promet u krizi a na kome ce prvo štedit nego na radnoj snazi
i zašto nam ne priznaju inozemne kurseve nisu valjda hrvati u povjesti jedini cupali noge u more,Velika Britanija je za nas pičkin dim pa znate da smo mi u povijesti krojili pomorske propise i nas je jezik služben u pomorstvu,ko šta pa mi imamo najkvalificiranije smetlare na svitu ko nam sto može

svima sa SSS OMOGUCIT TIKET 2ENG 1OFF

Naravno i to ??ta prije![/QUOTE]

Naravno Kolega,
mislim da je ovaj zakon nania vise stete Hrv.pomorstvu nego svi porezi i mirovinska davanja.
Nije mi jasno sta se dobilo izglasavanjem ovog zakona,koji je problem rijesen sa ovim zakonom , sta nam je to dobro napravilo u pomorskom svijetu?
Ako ko zna odgovor moli bi ga da me prosvijetli jer meni nije jasno kako nas cijenjeni Sindikat nije nista napravi po ovom pitanju zadnjih 10 godina.
Ruzina bodulu moj, malo nam je to sta nas brod otima familiji sad triba izgubt tri godine na nekom studiju pomorstva sa kojim osim breveta mogu radit na Hrvatskim autocestama kojih nema na otocima a brate nema ni Zeljeznice tako da san jebena stranka u svakom slucaju.
Po mom skromnom misljenju tri godine bit odiljen od familije je veliki gubitak dragocijenog vremena koje mozemo provodit sa dicom i zenom za komad breveta jer druge koristi od tog studija neman.

forani nema vise suncanog hvara

prodali su ga ni logo nije isti
nesto ce dat crikvi vama(pa i meni jer moji su foroni/burak)
sirenu i gotovo mozes ic radit na tunel tu ti ni lose mislim da ti visa ne triba
a mozes i sadit(frenki)

svima sa SSS OMOGUCIT TIKET 2ENG 1OFF

Evala Burak,
Nije mi privlacan taj tunel ali sadit....... to je buducnost

Evala ruzina patriote! Slazem se sa djelom tvoje poante, samo mislin da bi momci sa zavrsenom visom ili faksom morali imat neke prednosti nad nama sa sss. Neki su dali za to 2-5 god a neki i vise. Neki radi susida i rodbine, neko radi kurcenja, neko radi osobnih ambicija kako bilo da bilo to ja nekih mozda 100 000 eura, mozda vise u tih 2-5 god, pa bija to porez za budale ili ne.
Mislin da iskustvo+znanje+sss bi tribalo bit dosta za 2nd/e 1st/o ali ic dalje od toga ma koliko god se mi usporedjivali sa GB, mislin da nebi bilo fer prema nasim kolegama sa vs ili vss koje sam gore spomenija. Ili postepeno minjat zakon u tom smjeru.

@Kolega
Niko u evropi ne radi kurseve radi nekih indijaca i pakistanaca. Kursevi su napravljeni i izmisljeni da ljudi jednostavnije napreduju u svome poslu i takvi kursevi se rade i na kraju za razlicita zanimanja. To sta nema engleza pa brodovima i ostalih nacija ne znaci da su manje sposobni nego da imaju puno bolje poslove na kraju za razliku od nas jer ako ti mozes doma imat kojih 3000e placu onda neces ic navigat, bar je to moje misljenje. Bia sam i sa nordijicima pa izgleda da oni koji zelu bit pomorci su ili pijancine ili jebivjetri. Pojam pomorac nije isti u svim zemljama i tamo di je bolji standard tamo je napravljeno sve da se olaksa pomorcima dok kod nas je uvik neko puvandisanje sa pomorstvom. Zasto nase kapetanije ne priznavaju engleski STCW fire fihting brevet, zasto nasi ne priznavaju engleski lijecnicki i jos masu takvih primjera. Mene je sramota uopce pricat vanka kakvi su nasi novi zakoni jer onda ljudi misle da stvarno zivimo u nekoj prcvarnici od zemlje, a vecina njih ne moze to ni razumit.

Back