• Raspored Ispita

Poručnićki ispit - termini,materijali,iskustva....

Å ibenik, poručnički, pismeni ispiti:

Točno onako kako sam ja rekla a i svi drugi ovdje pismeni su ostali isti (naravno drugi brojevi) Sunce, Polara, dvije zvjezde, plovidba oko Blitvenice, ortolokso bez međutočki, kontrola i pretvaranje, račun centracije Bellatrix, potroÅ¡nja i dovođenje broda na ravnu kobilicu. Copypaste zadatke ovdje neću jer se to napravilo bezbroj puta, a i imate ih ovdje pod download sekcijom, a za novije "brojeve" (ako to ikome iÅ¡ta mjenja u životu) imate na http://www.marinapomorac.com/Marina%20Sibenik%203%20ispit.pdf

Prema tvrdnjama onih koji znaju znanje:
Ovih 14 što je palo od njih 24 palo jer
a) ne znaju stabilnost osnove
b) ne znaju matematiku osnove.

Å¡to me vraća na ono kad sam ja joÅ¡ u mojim prvim danima ovdje na forumu govorila da treba 3 mjeseca prije ispita vježbat matematiku prije svega, pa tek onda struku, pa su neki kolutali očima. Neki koji skoro pa da nisu proÅ¡li ispit kiksali su na čistoj matematici. Zar to nekome treba u životu da padne jer ne zna kako se rukuje digitronom? Kupiti novi digitron dva dana pred ispit.... ajme ajme.

Evo emaila koji sam ovih dana forwardala x puta (ali sve je već rečeno na forumu... ali... ALI):

Pisat ću po predmetima, ali dalje od toga ne garantiram neki redosljed nego kako mi bude dolazilo:

STABILITET
pismeni tri do 4 zadatka, prvi je obavezno račun centracije. Može biti da je večina zadana, a može biti da moraÅ¡ vaditi Kg i Xg iz tablica. Obavezno trebaÅ¡ nacrtati tablicu jer bez nje možeÅ¡ se lako izgubiti između brojeva. ne zaboraviti prazan brod i mrtve uvrstiti u tablicu. Za tankove s tekučinama obavezno pitati ispitivača koja je gustoća vode u tankovima i koliko će se smatrati da slobodnih ima ( ispod 90 -95% napunjenosti ili???) Gustoća ako je zadana množi se sa kapacitetom (m3) da bi se dobilo koliko te vrste vode može stati u tank i onda se to usporedi sa ukrcanom težinom. Tipa u tank je ukrcano 100t vode, a tank je kapaciteta 100m3. Bez gustoće i ako je voda slatka, tank je pun, ali ako je voda iz mrtvog mora 1,38, onda u taj isti tank može stat 138t vode te onda sa 100t vode nije pun i ima slobodne. Neki tankovi imaju FSM 1 ili 2 pa se zna desiti da njih ne računa jer su "premali" treba pitati hoće li se uzimati svi FSM bez obzira na vrijednost. Ako je brod bellatrix u ispitnim zadatcima se već godinama ponavlja tank water ballast 3C koji ne postoji, već ima 3C fuel oil pa treba pitati jel se taj uzima (njegovi KG XG). Na koliko znamenki da zaokružujemo rjeÅ¡enja? Kod GZ krivulje treba paziti da se mjerilo crta razmjerno (neki su znali napraviti crtu i razmake svakih 2cm i ond napisati mjerilo 10 20 30 45 60 90... kontaÅ¡? Treba ići razmjerno 10 20 30 40 50 60... itd. GZ krivulja na trgovačkom papiru sa onim deformiranim pravokutnicima skoro je nemoguće nacrtat precizno, trebala bi se crtati na milimetarskom papiru ali never mind, poanta je da tangenta na početak krivulje se treba sjeći s prvim radijanom (57,3°) na MG korigirano. Njega si već dobio računom centracije pa iako nije politički korektno prilagodiÅ¡ tangentu i krivulju da se poklope.
Drugi zadatak je ili dovođenje broda na željeni gaz ili ravnu kobilicu. Traži se ili p težina ili d pomak. Pomak kod gazova je uvijek od točke F (Xg lokacije težine - XF), a tankovi su najčeÅ¡će APT i FPT. Kod ukrcaja iskrcaja u formulama D+-p ide, a kod pomaka D se ne mijenja. Treći zadatak je tehnički iskrcaj ali zadan je kao potroÅ¡nja u plovidbi. Onda mogu biti ukrcaj iskrcaj ali sa proračunom kuta nagiba, onda treba voditi računa da je pomak uvjek ista formula p×d / MTC ali d može biti naprijed natrag, lijevo desno i gore dolje. gore dolje GG1 nam treba za MG1, a G1G2 (lijevo desno) za kut. Kod samarice prije rjeÅ¡avanja bilo čega treba nacrtat sliku i posložiti Å¡ta je Å¡ta zadano na slici, onda je sve lagano.

Usmeni je to laganiji što se više briljira na pismenom (ovo vridi za sve).

Terestika
prvi zadatak loksodroma ortodroma, najčeÅ¡će preko 180tog (pa se gubi dobiva dan) isto tako ako brod plovi iz 140 E u 160 W put nije 300° (delta lambda ne može biti preko 180). Ako se ne znaju strane svjeta perfektno nikako zaboravljati predznake NE+ SW -. isto tako ako su loÅ¡e volje zadatak će biti ETD u veljači i ETA u ožujku x godine pa treba znati koja je prijestupna. Nikad nije kombinirana, ali nikad se ne zna. I isto često ne traže međutočke nego samo vrh, ali opet nikad se ne zna.
drugi zadatak je rad na karti sve se u nas vrti oko Blitvenice, Poželjno je ne povlačiti kurseve preko kopna i otoka (LOL). Ako naglase da brod prevozi opasni teret nikako crtati kurseve i waypointe, brod s opasnim nema Å¡ta vrteljat se okolo, ide drito na pilotinu za opasne. Paziti na varijaciju s karte i koja je godina zadana u zadatku (ne računat za 2015). Na karti nema ruže tako da treba znati čitati kuteve s naut trokutom (ima i onih Å¡to to ne znaju). Treći zadatak su pretvaranja, obično se vrti oko 359 i 001 (dobijeÅ¡ kurs -2, kurs i azimut ne mogu biti negativni, dobijeÅ¡ devijaciju 358, devijacija ne može biti toliko velika, ona može biti negativna). Isto tako malo je konfuzna promjena varijacije, na kartama je var E promjena E varijacija raste u E, var E promjena W varijacija pada. A oni znaju napisati varijacija W i raste Kako je nama E+ neki stave u minus W ali kako su napisali da raste trebala bi ići u W.

Astronomska, jedna grupa ima sve oko Sunca a druga sve oko zvijezda, Sunce u razmaku vremena najčeÅ¡će druga je fi meridijana. Paziti da se ne uzme venera umjesto Sunca jer su lila pozicionirane na stranicama godiÅ¡njaka, treći je zalazak ili izlazak devijacija, sve niÅ¡ta komplicirano ako se prati obrazac, Druga grupa dvije zvjezde, obe poznate, klasična visinska metoda, i kontrola devijacije sa Polarom. Polara je iz 2000 i u RH tada godiÅ¡njak je kopiran iz admirality verzije pa ima popravak od -1° od 2001 na dalje (tipa Split zadatci koji su 2008) nemaju korekciju dodatnu kod Polare, ali sve piÅ¡e u napomenama u godiÅ¡njaku ispod tablice samo treba gledat. Ne zadaju temperaturu i tlak pa nema te korekcije. Na usmenom će pitati specifičnosti za naÅ¡u obalu (opažanje Sunca nije moguće preko prolića do kraja jeseni jer nam je sunce okrenuto prema kopnu, tj. nema morskog horizonta) Kad je prvi trenutak prolića (kad je deklinacija sunca nula i počinje rasti (N).

Engleski - obavezno koliko god dobro govorili engleski dan prije ispita pričat okolo sa babom didom , tetom, susjedom svima na engleskom kako bi ulazio u uÅ¡i i kako bi brže pronalazili riječi za izrazitit se da ne mucate pri odgovorima u kapetaniji.

Znala sam da sam neÅ¡to bitno zaboravila, Bellatrix ima klasično postavljene podatke u HT tablicama, i zadani su od krmene statve (XF XB). Don Frane Bulic ( imas ht na linku na webu) ima čudne HT i podatci su zadani tako da je na početku legenda a poslje samo brojevi. Podatak 0 je gaz, 4 deplasman, 13 LCF udaljenost točke F od glavnog rebra. Točnije kod nekih HT zadani su B i F od glavnog rebra ne od krmene. Kad je zadani MTC manji od 1000 ( troznamenkasti) onda su to metricke tone po centimetru, a ako je 5 znamenkasti onda je u mt po metru. U Bellatrix tablicama i opcenito kompjuterskim tablicama zarez odvaja tisučinke 5,0 je pet tisuća a 5.0 je pet ravno. Mi ljudi ne piÅ¡emo zarez iza tisučinki, ali decimalnu točku piÅ¡emo kao zarez.

Pogledaj HT bellatrixa i don frane bulica pa vidi jel ti sve jasno.

Tebi triba dignit spomenik:uzdravlje, jedna od rijetkih koja se trudi ovoliko i ima volje za svakoga za objasnit sta god triba, stvarno svaka cast!

Last edited:
Pozdrav kolege ima neko da kaze nesto vise o usmenima neke preporuk, pozeljno bi bilo neko iz sibenika da se javi. Zivi bili

Last edited:
:udriglavom:udriglavom:udriglavom:confused:

Meteorologija - treba znati vjetar, ciklonu, tropski ciklon, strujanje vjetra u cikloni i anticikloni. Tlak i izobare. Fronte znati nacrtati, zračne mase, struje, valovi, magla, rosiÅ¡te, oblaci. Način izbjegavanja tropskog ciklona.

Manevriranje - COLREG obavezno, svjetla, pravila, zvučne signale, definicije - zalet, zaustavni put, sigurnosna brzina. MOB manevri u različitim uvjetima, plovidba u plitkoj vodi, brodski čučanj (squat), bank efekt.
Sigurnost na moru - SOLAS, ISM, ISPS, SOPEP, održavanje brodica za spašavanje, oprema brodice, SAR, MERSAR paterni pretraživanja.
Terestička navigacija - oznake na karti, mjerenje kursa, azimuta, lateralne i kardinalne oznake, žiro, greÅ¡ke žira, magnetizam, kompenzacija devijacije magnetskog kompasa, vrste stajnica (linija pozicije).
Astronomska navigacija - koordinatni sustavi, prvi astronomski trokut,sekstant, vrste dana, mjesečeve faze, jednadžba vremena, identifikacija zvjezda, zonsko vrime, cirkumpolarna i anticirkumpolarna tijela, Sunce kad je najveća deklinacija i kojeg datuma i kad je najniža, proljetna točka, jesenska točka, opažanje Sunca u meridijanu na Jadranskom moru
Stabilitet osnovne definicije - trim, promjena trima, statički stabilitet, dinamički stabilitet, poprečni, uzdužni, kutevi nagiba, pokus nagiba, sve točke broda i sile, Å¡ta je metacentar, Å¡ta metacentarska visina, Å¡ta je TPC (i svi drugi elementi koji se vade iz HT), Å¡ta je jedinični moment trima, kako dovest brod na ravnu kobilicu.

Rukovanje teretima - vrste tereta, fizikalna svojstva, vrste brodova, MSDS, nosivost, kapacitet, istisnina, opasni tereti, klase opasnih tereta
Engleski jezik - pitanja se temelje na pismenom ispitu i netočnim odgovorima

Zahvaljujem na informacijama, teska gabula je ovo. Ako ne nista bi ce pismeni valjda dobro kad su bile kvalitetne konzultacije pa cemo vidit za dalje oce ostat sta u glavi.

Å ibenik, poručnički, pismeni ispiti:

Točno onako kako sam ja rekla a i svi drugi ovdje pismeni su ostali isti (naravno drugi brojevi) Sunce, Polara, dvije zvjezde, plovidba oko Blitvenice, ortolokso bez međutočki, kontrola i pretvaranje, račun centracije Bellatrix, potroÅ¡nja i dovođenje broda na ravnu kobilicu. Copypaste zadatke ovdje neću jer se to napravilo bezbroj puta, a i imate ih ovdje pod download sekcijom, a za novije "brojeve" (ako to ikome iÅ¡ta mjenja u životu) imate na http://www.marinapomorac.com/Marina%20Sibenik%203%20ispit.pdf

Prema tvrdnjama onih koji znaju znanje:
Ovih 14 što je palo od njih 24 palo jer
a) ne znaju stabilnost osnove
b) ne znaju matematiku osnove.
a) ne znaju stabilnost osnove DODAJEM: I JER NEMA STABILITETA U SREDNJOJ!
Ja npr ne znam stabilitet, jer ga nisam ima na viÅ¡oj pom, tj bili su tamo neki hohÅ¡tapleri koji nas nisu htjeli naučit. Obično se pričaju vicevi o studentima u kafićima, a ja ih mogu pričat o profama u kafićima.
Nadalje, ima sam stabilitet samo 2 GODINE u srednjoj pomorskoj, a i dan danas je NAŽALOST tako.
Navigaciju znam, jer me je naučio pok Kapetan Željko Stazić.

Srednja pomorska Å¡kola je po broju jezika koji se tu uče, jednako jaka kao i Jezična Gimnazija i Srednja Turistička. Nuff said.
Evo pa vidite, jezična je jača samo za par sati latinskog: Jezi

Tebi Marina svaka čast, za tvoj rad! Tebe je sam sv Nikola poslao da ublažavaÅ¡ posljedice tuđe nebrige i korupcije!

Kad je svojedobno bila kampanja za dobit senior licencu (Prvog i barbe) za 6 mj sjedenja na guzci i i 10 keka eura, to je uspjeÅ¡no isposlovano, sad je potrebna kampanja za ljubav prema naj-nezaÅ¡tićenijima... srednjoÅ¡kolcima i studentima koji dolaze u pomorske klupe radi navigacije i stabiliteta, a ne radi zgubidanjenja talijanskog i ostalih predmeta Å¡kovacinskih koje je uveo ko zna koji debil prije miljon god i tako ostalo do dan danas...
To treba mjenjat. LJUDI SADAÅ NJI sistem stvara NEZNALICE. TJ STVARAMO VJEČNE terce koji neće zaradit velke novce, neće gradit kuće, kupovat stanove, neće se ženit i imat dicu jer su vječni terci. Dokad!?

Pardon ako je ovo spam! Ako je neka bude obrisano. Nema veze, moja mladost i lova su ionako proÅ¡li u nepovrat, samo mi je žaj tisuća dice koji će doživit istu sudbinu, a ne moraju!

a) ne znaju stabilnost osnove DODAJEM: I JER NEMA STABILITETA U SREDNJOJ!
Ja npr ne znam stabilitet, jer ga nisam ima na viÅ¡oj pom, tj bili su tamo neki hohÅ¡tapleri koji nas nisu htjeli naučit. Obično se pričaju vicevi o studentima u kafićima, a ja ih mogu pričat o profama u kafićima.
Nadalje, ima sam stabilitet samo 2 GODINE u srednjoj pomorskoj, a i dan danas je NAŽALOST tako.
Navigaciju znam, jer me je naučio pok Kapetan Željko Stazić.l

Srednja pomorska Å¡kola je po broju jezika koji se tu uče, jednako jaka kao i Jezična Gimnazija i Srednja Turistička. Nuff said.
Evo pa vidite, jezična je jača samo za par sati latinskog: Jezi

Tebi Marina svaka čast, za tvoj rad! Tebe je sam sv Nikola poslao da ublažavaÅ¡ posljedice tuđe nebrige i korupcije!

Kad je svojedobno bila kampanja za dobit senior licencu (Prvog i barbe) za 6 mj sjedenja na guzci i i 10 keka eura, to je uspjeÅ¡no isposlovano, sad je potrebna kampanja za ljubav prema naj-nezaÅ¡tićenijima... srednjoÅ¡kolcima i studentima koji dolaze u pomorske klupe radi navigacije i stabiliteta, a ne radi zgubidanjenja talijanskog i ostalih predmeta Å¡kovacinskih koje je uveo ko zna koji debil prije miljon god i tako ostalo do dan danas...
To treba mjenjat. LJUDI SADAÅ NJI sistem stvara NEZNALICE. TJ STVARAMO VJEČNE terce koji neće zaradit velke novce, neće gradit kuće, kupovat stanove, neće se ženit i imat dicu jer su vječni terci. Dokad!?

Pardon ako je ovo spam! Ako je neka bude obrisano. Nema veze, moja mladost i lova su ionako proÅ¡li u nepovrat, samo mi je žaj tisuća dice koji će doživit istu sudbinu, a ne moraju!
Bravo kralju sve ti stoji od rici do rici, zalosno je to sta niko ne moze prominit balkanski mentalitet, mi smo ko fol u Europi a Europe nismo vidili!

daleko smo mi od zapada po svemu...kako san cua nedavno od jednog srbina: "vi hrvati vazda ste se separatisali, ali džaba, svi smo mi ista bagra".

HITNO I VAŽNO!!!

Molim sve koji su sad bili u Å ibeniku na poručničkom da jave Å¡to se desilo na Stabilitetu TOČNO. Jer informacije koje dolaze sa strana su ono, samo tako STRAVA. Od jedne krajnosti da neki od kandidata nisu znali provu od krme razlikovati, pa do toga da im se otvoreno reklo plati pa prođi.

I kao srž problema zaÅ¡to je veliki broj ljudi pao je da su na ispitu dali HT od Bellatrixa koji na početku nemaju nadopisane gazove u metrima i da je trebalo prebacivati feete u metre ( 1 feet = 0.3048 metra) i tu je večina zapela.

Dajte rjeÅ¡ite nam ove polupane lončiće.

U kratkim crtama sve isto kao i na konzultacijama nista specijalno jedino se gubi puno vremena na tablicu pa vrijeme ne radi za nas. Ako neko ima koje pitanje vise slobodno nek se javi.

Tko izlazi sada 18.5 u Rijeci ?
Ima tko kakve info,savjete ili bilo sto ...
neke korisne materijale moze na mkruzic@live.com ,premda na marinapomorac ima i vise nego dovoljno i ovim putem se zahvaljujem.
Sta Bog da i sreca junacka..

I jos jedno pitanje ? 18.5 je porucnicki ispit u Rijeci,
sto ukoliko se padne,dali se moze izaci pocetkom 6oga u Splitu ?
Kako to funkcionira (naravno ne mislim na popravne)...
Hvala

I jos jedno pitanje ? 18.5 je porucnicki ispit u Rijeci,
sto ukoliko se padne,dali se moze izaci pocetkom 6oga u Splitu ?
Kako to funkcionira (naravno ne mislim na popravne)...
Hvala
Ako padnes ispit(3 predmeta), onda od datuma polaganja minimalno 3mj nemozes izaci ponovno. Nije bitno koja kapetanija. Ako padnes 2 predmeta, popravni je nakon mjesec dana.

Tko izlazi sada 18.5 u Rijeci ?
Ima tko kakve info,savjete ili bilo sto ...
neke korisne materijale moze na mkruzic@live.com ,premda na marinapomorac ima i vise nego dovoljno i ovim putem se zahvaljujem.
Sta Bog da i sreca junacka..

Jesi vidio pod link na folder Poručnički na dropboxu pod OSTALO dokument Porucnicki ispit - zadaci, Rijeka, 2013_neto1 ??

Imam neke stvari od Rijeke, ali ne znam da su od Rijeke, dok za ovaj dokument znam 100%. 67 stranica svi pismeni, pa vidi. Sad može ti biti drugi brod, ali brod je brod, balast je balast. Ko zna krcat krumpire zna i kiwije. Ugodan dan.

stabilitet i astronomska prosli ..sutra terestricka..izgleda da su u Rijeci sve prebacili na Bakar(pismene) a usmene na Kapetaniji
Astronomija je bila lagana...visinska 2 poznate zvijezde SUHAIL I Marcidius ili tako nekako dugo sa M..te nacrtat poziciju.
2.zadatak je bio fi meridijana
i 3 zadatak je bila kontrola devijacije polare znaci bez running fixa ili kombinacije..
Stabilitet pismeni..1 je bio racun centracije
2 je bio Poprecna stabilnost pomak tereta sa palube u skl 2 i onda sa lijevog boka broda na desni pa se trazio fi sa novim p i d.
3 je bio uzduzna ukrcaj/iskrcaj
toliko od mene za sada..;)
PS Izbjegavanje sudara na moru je u petak..dali netko ima one kartice ili pravila sa slikama nekim..hvala

Last edited:
Back